Jan Zítka

editor

Na Českém rozhlase Vltava je editorem zpravodajství a pořadu Mozaika.

V této práci využívá zkušenosti ze své bohaté žurnalistické praxe. Už při studiu na pedagogické fakultě totiž externě spolupracoval s Českým rozhlasem a přispíval do různých periodik, ve kterých se mj. zaměřoval na literaturu a divadlo. Právě zájem o literaturu ho přivedl ke studiu učitelského oboru s kombinací český jazyk a ruský jazyk.

Později pracoval dvanáct let v redakcích stanic Českého rozhlasu Regina a Region, střední Čechy, kde se intenzivně věnoval kulturnímu zpravodajství a publicistice. Připravoval například pořady Za oponou, Mikrofórum, Týden v kultuře nebo příspěvky o knižních novinkách a psal fejetony. Svými rozhovory a reportážemi ze středních Čech přispíval několik let do vltavské Mozaiky.

V publicistických pořadech se často zaměřoval na zajímavosti z naší historie a otevíral nejrůznější sociální témata. Ta zpracovával i v mnoha rozhlasových dokumentech pro celoplošné stanice. Nejbližší mu byla tvorba dokumentárních portrétů.

Novinářské zkušenosti si rozšířil také během působení na Úřadu ústřední rady Církve československé husitské v redakci komunitního periodika - církevního týdeníku Český zápas. Jako editor dnes připravuje živé vysílání a podílí se na jeho hladkém průběhu. Baví ho práce v týmu rozhlasových kolegů.

Ve volném čase čte (především světovou literaturu), cestuje, zajímá se o historii a současnost křesťanství i dalších monoteistických náboženství a mezináboženský dialog.

Všechny články

Sledujte nás

Kolegové