Jak naladíte Vltavu na digitálním rádiu DAB+

1. prosinec 2020

Digitální rádio DAB+ nabízí více stanic, kvalitnější zvuk a doprovodné grafické informace. Na přijímačích můžete přitom ladit i stávající vysílání v pásmu FM. Poradíme vám, jak přejít na digitální vysílání DAB+ a odpovíme na nejčastější dotazy. Pořady Českého rozhlasu Vltava budete moci poslouchat v nejlepší kvalitě a bez šumu.

Zaposlouchejte se do her a četeb, hudby i odborné publicistiky

Každý den si můžete vybrat z bohatého programu, který pro vás stanice Vltava připravuje. Poutavá díla uslyšíte například v Četbě s hvězdičkou, Četbě na pokračování, Hře pro pamětníky a dalších slovesných pořadech. V cyklu Osudy si můžete poslechnout autentická vyprávění známých osobností o vlastním životě. Od září vysíláme podcast Akcent, každý všední den přináší jedno aktuální kulturní téma, které stojí za pozornost. Denně si také můžete naladit Vizitku, v hodinovém rozhovoru moderátora s hostem představujeme zajímavé postavy českého i zahraničního kulturního života. Výrazné tváře tuzemské hudební scény nabízejí v Sedmém nebi exkluzivní výběr hudby od klasiky po alternativu, patří mezi ně například hudebnice Never Sol, publicista Pavel Klusák nebo Milan Cais z Tatabojs.

Výhody digitálního rádia DAB+

  • nešumí
  • naladíte i stávající analogové vysílání
  • na displeji uvidíte název písničky, pořadu a podobně
  • přijímače s barevným displejem zobrazují obrázky ze studia, fotky moderátorů nebo obaly alb i bez připojení k internetu
  • můžete poslouchat více stanic Českého rozhlasu 

Co je to DAB+?

DAB+ je verze digitálního rozhlasového vysílání, která umožňuje šířit více programů, nabízí stabilnější mobilní příjem bez šumění a s doplňkovými službami.

Jaká je cena přijímače s DAB+?

Rádia s nejzákladnějšími funkcemi a textovým displejem lze sehnat v řádu stokorun. Další výbavou může být barevný grafický displej nebo kombinace hybridního přijímače, které reprodukuje kromě DAB+ i internetové rádio nebo online média. Taková zařízení začínají na ceně okolo dvou a půl tisíce korun. 

Naladím na DAB+ rádiu i VKV (FM) vysílání?

Ano, samozřejmě. Všechny DAB+ přijímače jsou zároveň vybaveny i analogovými FM tunery. Lze tedy přijímat i další stanice, které zatím v DAB+ nevysílají.

Jaké jsou výhody DAB+?

V DAB+ můžete poslouchat hry a četby na Vltavě téměř po celém území České republiky. Rádio nešumí. Ladění a načtení stanic probíhá automaticky. Díky DAB+ můžete navíc rádio i vidět! U přijímače s barevným displejem se zobrazují například fotky moderátorů, loga stanic, zpravodajské informace, názvy písniček či předpověď počasí.

Platím něco za DAB+?

Investicí bude koupě nového rádia, ale DABje zadarmo. Jediné, co budete platit, jsou rozhlasové poplatky jako dosud. 

Vltavu posloucháme v autě, jak to bude s autorádii? 

Všechna nová auta budou mít od roku 2021 dabový přijímač. Pokud máte starší typ, nemusíte měnit celé rádio, bude vám stačit DAB+ adaptér. Na dlouhých cestách tak může celá rodina poslouchat rozhlasové hry, pohádky nebo audioknihy.

Je k přijímání DAB+ vysílání nutné připojení k internetu?

Ne. Digitální rozhlasové vysílání se šíří z velkých vysílačů podobně jako například televizní vysílání. Rádio tedy využívá především běžnou teleskopickou anténu. Některá vybavenější zařízení lze navíc připojit k internetu a posluchač tím pádem může rádio využívat i nad rámec jeho základních funkcí, není to ale podmínka.

Potřebuji ještě víc informací

Další informace si můžete přečíst na webu Doba dabová 

autor: Český rozhlas Vltava
Spustit audio