Oslava chuti k životu, schopnosti přežít a nenechat se zmanipulovat žádným systémem. O tom je podle Vasila Fridricha román Hlava XXII

5. květen 2023

Jeden z nejvýznamnějších protiválečných románů 20. století s názvem Hlava XXII otevíráme aktuálně ve vltavské Četbě na pokračování. Autor Joseph Heller by se letos 1. května dožil sta let. Prózu, která proti krutosti války a nesmyslnosti armádních pravidel bojuje absurdním a černým humorem, čte v překladu Miroslava Jindry a v režii Vlada Ruska herec Vasil Fridrich.

Čtěte také

„S blížící se padesátkou se člověk všechny nasbírané zkušenosti snaží vtělit do dané interpretace. Myslím, že se to dělá velmi snadno u textu, který je takhle skvělý, který nemá dle mého soudu žádnou závadu – je výborně vystavěný, nádherně přeložený. Pak je to velká radost a potěšení, protože ta písmena se jaksi sama o sobě skládají v hlavě v nějakou zprávu, kterou předáváte posluchači. U takového typu textu to jde samo,“ řekl o práci na audio podobě knihy Hlava XXII herec a moderátor Vasil Fridrich v ranní Mozaice.

autoři: Jan Zítka , Monika Suchanková
Spustit audio

Související