Natáčení s vůní santalového dřeva. Caveův román mě dostal do tranzu, popisuje Jan Hájek

21. březen 2023

Temný příběh šíleného němého chlapce obklopeného rodinným peklem, text mísící biblickou dikci s dialektem a slangem. To je náplň debutového románu australského zpěváka Nicka Cavea, který nyní můžete poslouchat v Četbě s hvězdičkou. „Jeho beletrie se v působivosti a originalitě naprosto vyrovná jeho hudební tvorbě. V žádném případě to není jen nějaké čtení pro fanoušky,“ podotýká v Mozaice dramaturgyně Petra Hynčíková.

Cave svůj román napsal v polovině 80. let, údajně se tehdy zamkl v mrňavém nevytopeném pokoji v berlínském Kreuzbergu a tam psal. Hudebník Phil Shöenfelt vzpomínal, jak mu jeho přítel ukazoval náčrtky románu – z otlučeného černého kufru vytahoval nepopsatelnou změť papírů, často potrhaných a postříkaných krví, nebo popsaných pivních tácků.

„Můžeme si ho představit, jak vysedává po nocích nadupaný kvalitním berlínským fetem a s pomocí kořalky, Bible a možná slovníku synonym svádí boj s touto nestvůrou, tím románem. Na konci tohoto období už prý Shöenfelt měl o Cavea docela strach, vypadalo to, že skutečně přichází o rozum,“ dodává dramaturgyně.

A uzřela oslice anděla. Honza Hájek jako Nick Cave

Scénář rozhlasové adaptace po ní dostal do ruky režisér Jakub Doubrava, který ho spolu s hercem Janem Hájkem doprovodil výtvarnými kreacemi a kresbičkami. „Byla to taková obrana proti té temnotě, která na nás z toho románu vyhřezávala,“ popisuje s tím, že během natáčecích frekvencí došlo i na vykuřování santalovým dřevem.

Vybrané pasáže románu pak Hájek načetl během pouhých tří dnů: „Na počátku byla tendence Nicka trošku imitovat, ale pak jsme se vydali vlastní cestou. U poslední kapitoly jsem se dostal až do nějakého tranzu, hodně jsme dýchali, byly to takové ‚krátké‘ věty na dvě tři strany, a autenticky to tam sedlo.“

autoři: František Šedivý , Naděžda Hávová , ert , Monika Suchanková
Spustit audio

Související