Vojtěch Babka

hudební redaktor

Vystudoval Pražskou konzervatoř a obdiv k rozhlasovému řemeslu ho přivedl ke konkurzu na místo hlasatele; předtím byl lektorem jazyků, pracoval v inženýringu dopravních staveb a věnoval se talentované mládeži. Do hlasatelny poprvé usedl v roce 2003 a brzy si přibral i autorskou a moderátorskou činnost, pořady o hudbě a hudebnících či přímé přenosy z divadel a koncertních síní po celé republice.

Tíhne k zapomenutým operám a jejich autorům, umění houslařů, dialogu poezie a hudby, k autentické intepretaci a lidem, kteří ji pěstují, či pokladům na starých gramodeskách. Od roku 2007 pravidelně připravoval a živě vysílal Operní magazín, v němž soustavně mapoval především mimopražské scény. Dva roky vedl vltavské Oddělení moderátorů.

Jako speaker a dabér spolupracuje s Českou televizí a společností Evolution Films, několik let moderoval seriál o mobilních komunikacích na soukromé Public TV. Podílel se na zvukových časopisech Beránek a Polyfémos a na výrobě spotů pro komerční stanice.

Od roku 2018 je členem Odborné operní poroty Herecké asociace pro Ceny Thálie. Spolupracuje se stanicí Český rozhlas – D dur, s Operou Plus a Harmonií, kde publikuje především rozhovory s umělci z ranku klasické hudby, opery a muzikálu. Je zván jako operní dramaturg do Divadla F. X. Šaldy v Liberci, kde se nejnověji podílel na operách Francesca da Rimini, Lakomý rytíř, Příhody Lišky Bystroušky a Lovci perel. Jako editor spolupracuje s vydavatelstvím Radioservis. Pro Společnost Bohuslava Martinů připravuje naučné besedy.

Na Vltavě zastává funkci hudebního redaktora. Má na starostí nedělní řadu Krásné hlasy, sobotní Operní večery, páteční Koncert klasika a podílí se také na Poledních koncertech. S chutí objevuje nové lidi a krajiny. Váží si těch, kteří kolem sebe šíří soulad a shodu, a kteří pečují o svou duševní zahradu.

Má rád přírodu, sport, železnici, elektřinu, klid lesa a Antonína Dvořáka.

Všechny články

Stránky

Sledujte nás

Kolegové