Šest pater soch a objektů Davida Černého. Na Smíchově se ve zrekonstruované budově lihovaru otevřelo Musoleum

13. duben 2023

Růžový tank na Smíchově, kráčející trabant nebo svatý Václav na obráceném koni v pražské Lucerně. Nejen ty máme spojené ve své paměti se sochařem a výtvarníkem Davidem Černým. Právě on otevřel na pražském Smíchově své muzeum – přesněji novou galerii Musoleum. 

Musoleum najdeme v jedné z budov bývalého lihovaru na Praze 5 naproti centru Meet Factory. To Černý s přáteli úspěšně provozuje již několik let. Je tu pochopitelně stálá expozice tvorby Davida Černého, nicméně ke slovu se dostanou i hostující umělci na aktuálních výstavách. V budově bývalé varny jsou k vidění také některé prvky z bývalého lihovarnického provozu, které musely být kvůli památkářům zachovány. Zrekonstruovaná budova zatím stojí na prázdném prostranství. Architektura komplexu je prací Černého studia Black n' Arch, které se snaží některými prvky odkazovat k industriálnímu rázu staré smíchovské zástavby.

„Mám rád industriální stavby, takže jsem se maximálně snažil, aby se zachovalo génius loci toho místa. Takže třeba bar v kavárně je vyroben kompletně z původních varných nádrží, do kterých se destilovalo. Je tam použita velká spousta původních částí lihovaru. Z té původní technologie se vyhazoval opravdu úplný šrot. My jsme jinak schovávali všechny hlavice litinových sloupů a všechno to, co bylo alespoň trochu industriální a zajímavý, tak bude potom použito v etapě 2 a 3,“ popisuje David Černý zrekonstruovaný prostor,. ve kterém sídlí jeho nová galerie Musoleum. 

V tuto chvíli je v malém sále galerie s názvem Host k vidění výstava fotografií Dana Materny. Budou následovat přehlídky umělců jako Filip Černý, Michal Škapa, Aneta Filipová nebo Vladimír 518.

autoři: Jan Zítka , Monika Suchanková
Spustit audio

Související