Václav Vokolek: Podzimní čas

29. září 2020

Podzimní krajina hýří barvami, to je základní poznání. Převléká se do stále zářivějších barev, a proto je každý den jiná. Jinak krásná. Objevují se nevídané tóny vržené proti stále ještě zářivé modři oblohy. Každý keř, každý strom dokazuje, jak bohatou má paletu neviditelný malíř, který neustále mění jejich podobu.

Nastává období Vah. Noc a den jsou při podzimní rovnodennosti stejně dlouhé, misky na Vahách jsou na okamžik v rovině, ale od toho okamžiku se dny budou soustavně a neodvratně krátit.

Čtěte také

V krajině zvolna mizí květy, ale všude se setkáváme s uzrálými plody. Vše dozrává ve slábnoucím slunci. Dny ještě dokáží být opojně krásné, ale na rozdíl od léta plné klidu a zralé harmonie. Dávní lidé si představovali, že slunce sestupuje do říše stínů. Do podsvětí. K duchům temnot, k drakům, k obrům, jejichž síla stoupá blízkým zimním slunovratem. Venuše, která nám doposud vládla, si vymění trůn s černou podsvětní Venuší, s hady spoutanou Persefoné, dcerou samotného Dia.

Její příběh je podzimně temný. Ještě jako dívka trhala na louce květiny a najednou se před ní rozestoupila země a z hlubin vyjel na nádherném spřežení Hádes. Vládce podsvětí. Pán temnot. Do jeho podzemní říše může každý vstoupit, ale návratu odtud není. To čekalo i krásnou Persefoné. Stala se nedobrovolnou manželkou vládce podsvětí.

Čtěte také

Její matka, Déméter, ji zoufale hledala a nakonec přinutila svého manžela Dia, aby dovolil Persefoné trávit dvě třetinu roku na zemi u matky a jednu třetinu v podsvětí. Mýtus pak končí pohlavním spojením Démétry a Dia v magickém svazku „hieros gamos“.  Posvátný sňatek, sňatek Země s nebesy, objevíme ho i v mimořeckých mýtech, a v lidovém prostředí se udržel až do 19. století. 

V podzimním čase, kdy se dny tak jednoznačně krátí, si můžeme uvědomit, proč Slunce bylo vždy chápáno jako ničitel temnot a lidé ho nejen ve starověku uctívali, a Slunce se stalo trvalou součástí jejich posvátnosti. Již pro Mezopotámce bylo vítání Slunce součástí rituálů. Ve starověkém Egyptě Slunce bylo bohem jménem Re. Významné propojení boha Slunce a lidí najdeme v antickém Řecku, kdy se Slunce stalo „okem Dia“.

V antickém orfismu je Slunce „otec všeho, je velký průvodce a udržovatel všech věcí, vládce světa“. Hélios, bůh Slunce, byl ale stejně tak bohem jako démonem. Později byl svržen Apollonem, synem samotného Dia. Vlivem antiky byl zpočátku i Kristus vnímán jako solární bůh a také tak zobrazován. Výčet uctívačů Slunce by nebral konce, snad každá mytologie, včetně nám neznámých pravěkých, se Sluncem souvisela.

Čtěte také

Slunce určovalo odjakživa životy lidí ale i svátky a s nimi spojené oslavy. To vše bylo zapotřebí stanovit a k tomu polohy slunce znamenitě sloužily. Uctívání slunce tedy vedlo k prvním astronomickým pozorováním, k prvním znalostem o pohybu nebeských těles.

Že Keltové byli uctívači Slunce, dokládá řada archeologických nálezů, například sluneční kolo vykopané v okolí Burkováku u Nemějic. Znamení kruhu, které se stalo slunečním symbolem používaným nejen u ochranných šperků, ale i v mnoha proměnách keltských ornamentů. Tutéž symboliku najdeme i v dávném světě Slovanů, v nichž opět Slunce hraje dominující roli.

V čase, kdy se Slunce ztrácí, po podzimním slunovratu to každý pozná, se ve slovanských zemích konala posvícení. Podzimní krajinu posvícení rozezvučela hudbou, lidé vířili v tanci a stoly se prohýbaly pod nezvyklým množstvím dobrot. Ještě dnes můžeme ochutnat posvícenské koláčky.

Čtěte také

Posvícení je vzpomínkou na svátek čistě pohanského původu, patrně je poděkováním bohům za bohatou úrodu. Na mnoha místech posvícení zakončila oběť – stínání kohouta. Tyto tradice přežily dlouhá století a právě to přivedlo velkého myslitele 20. století, Carla Gustava Junga k jedinečné definici: „Naše moderní duchovní orientace pyšně shlíží na mlhy pověr, na středověkou nebo primitivní důvěřivost a úplně zapomíná na to, že v nižších patrech mrakodrapu našeho racionálního vědomí s sebou v naší psýché neseme celou minulost. Bez těchto hlubších vrstev náš duch visí ve vzduchu.“

autor: Václav Vokolek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.