Svět knihy ve velkém. Červnový literární festival nabídl italské lahůdky, hlas svobody a řadu zahraničních hostů

16. červen 2022

Kromě zvučných italských spisovatelských jmen se veletrhu Svět knihy účastnila i řada dalších nejen zahraničních autorů, překladatelů i redaktorů či nakladatelů, kteří – jak praví letošní motto – žijí pro knihy. Leïla Slimani, Luigi Zoja,  Nino Haratischwili, Etgar Keret nebo Viola Ardone, to je jen malý výsek hostů, s nimiž mohli čtenáři podebatovat.

Všechny epizody

Čtěte také

„Žijeme pro knihy a je to sladké poslání ve světě upadajícím a zmítaném nepořádkem,“ říká ve slavném románu Umberta Eca Jméno růže mnich Bengt z Uppsaly, když radí Vilémovi z Baskervillu a Adsonovi pátrat po řešení záhady v knihovně. Řešení záhady, jak je na tom literatura po pandemickém období ve světě zmítaném válkou a krizí, teď lze zkusit hledat třeba právě na pražském mezinárodním literárním festivalu a knižním veletrhu Svět knihy, který se úvodním citátem zaštiťuje. A to zřejmě nejen proto, že věta z románového debutu nedávno zesnulého sémiotika i prozaika trefně vystihuje aktuální situaci, ale též z toho důvodu, že čestným hostem letošního ročníku je autorova italská domovina. 

Italská domácnost

Čtěte také

Z Apeninského poloostrova do Prahy zavítají psychoanalytik zabývající se aktuálními tématy coby kulturními fenomény Luigi Zoja, oceňované autorky, jež ukazují determinaci rodinnými vztahy i vliv minulosti na současnost jako Donatella Di Pietrantonio nebo Viola Ardone anebo Gianfranco Calligarich, autor kultovní knihy, která se více než čtyřicet let po prvním vydání stala bestsellerem. Na besedách se bude hovořit o díle Eleny Ferrante, Itala Calvina, prozaička, scenáristka i dokumentaristka Francesca Melandri si bude povídat s Markem Šindelkou o filmových adaptacích literárních děl a světoběžnice Claudia Durastanti bude přemítat o vlivu místa na život i tvorbu.

 Hlas svobody

V sekci Literatura jako hlas svobody nakonec bohužel nevystoupí ruská prozaička a kritička Putinova režimu Ljudmila Ulická, která coby žadatelka o politický azyl nemůže vycestovat z Německa, ani běloruská laureátka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevič, jíž účast neumožňuje její zdravotní stav.

Spisovatelka Nino Haratischwili bude hostem festivalu Svět knihy 2022

K hlasům svobody ale patří lidskoprávní aktivista Nathan Law z Hongkongu nebo francouzská nakladatelská redaktorka Vanessa Springora, jejíž autobiografická kniha Svolení pomohla změnit francouzské právo. Chybět nebude marocko-francouzská spisovatelka Leïla Slimani, která se ve svých prózách, esejích i komiksech zabývá mimo jiné tématy kolonialismu, femisnismu, sexuality a útlaku žen. Rozsáhlou ságou Osmý život (pro Brilku) proslulá německá Gruzínka Nino Haratischwili představí i mezi českými čtenáři oblíbený román, v němž rozvětvenou gruzínskou rodinu poznamenají poryvy dvacátého století a možná i prokletá a proklatě lahodná horká čokoláda. 

A kteří další italští, německojazyční, skandinávští nebo čeští a slovenští i jiní autoři na festivalu Svět knihy představují své knihy a promlouvají o svých tématech? To si poslechněte v jednotlivých dílech cyklu, který se zabývá zahraničními hosty a programem.

Zveme vás do stánku Českého rozhlasu na 27. ročníku festivalu Svět knihy 2022!
Jiřího Vyorálka nyní můžete slyšet každý den od 23:00 na Vltavě číst příběhy Tonyho Pagody, hrdiny románové prvotiny Paola Sorrentina. A tuto sobotu se s ním můžete potkat i na veletrhu Svět knihy Praha, kam zavítají i spisovatelé Michal Ajvaz a Jakuba Katalpa, aby poodhalili vltavský letní program.

Program stanice Vltava

10. 6. pátek
16:00 – 17:00 Četba s hvězdičkou: premiéra Jakuby Katalpy
11:00 - 12:00 České léto na Vltavě: Michal Ajvaz – Druhé město
12:00 – 13:00 Četba s hvězdičkou: Paolo Sorrentino – Tony Pagoda a jeho přátelé

12. 6. neděle
11:00 – 12:00 Poslechy rozhlasových her a četeb
12:00 – 13:00 Poslechy rozhlasových her a četeb

Spustit audio

Související