Rozmanitost Francie a spisovatelské hvězdy. Svět knihy 2021 po roční pauze přináší literární žně

22. září 2021

Hlavním hostem 26. ročníku je letos Francie. V rámci tematického programu o svém díle osobně pohovoří Laurent Binet či Muriel Barbery. Pozornost se zaměří i na česko-francouzské propojení osobností Milana Kundery. A o svých knihách i aktuálních tématech promluví mezinárodně uznávaní autoři jako David Mitchell nebo Chimamanda Ngozi Adichie.

Francouzské delikatesy

Téma života i díla Milana Kundery bude v programu nahlédnuto jak v literárním, tak filozofickém i politickém kontextu. Ze své perspektivy jej představí význačný nakladatel Antoine Gallimard, na propojení jeho tvorby s hudbou poukáže Benoît Duteurtre, svůj pohled nabídne i autor jeho francouzské biografie Jean-Dominique Brierre, ale i novinářka Ariane Chemin či politolog a historik Jacques Rupnik.

Své mystifikační prózy s publikem rozebere autor knih HHhH, Sedmá funkce jazyka či Civilizace Laurent Binet a východiska své tvorby ozřejmí i spisovatelka a filozofka Muriel Barbery nebo autorka a ilustrátorka Pénélope Bagieu.

Světový i evropský lesk

Svou návštěvou ale veletrh poctí i oceňovaná nigerijsko-americká autorka a aktivistka Chimamanda Ngozi Adichie, jíž zajistil světový věhlas třetí román Amerikána. Tu do hvězdné sestavy doplní britský prozaik, autor televizních a filmových scénářů, operní libretista a mistr vícehlasé literatury David Mitchell, zařazený časopisem Time mezi sto nejvlivnějších světových osobností, který se proslavil zejména románem Atlas mraků.

Programová témata Mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu ale zavedou čtenáře také do Polska (které mělo být čestným hostem vloni). Veletrhu se zúčastní prozaička a reportérka týdeníku Polityka Martyna Bunda (Bezcitnost, Modrá kočka) nebo publicista a reportér Witold Szabłowski (Jak nakrmit diktátora).

Literatura jako hlas svobody

„Téma podpory svobody, demokracie a lidských práv ve světě mělo na Světě knihy vždy své místo. Rozhodli jsme se vytvořit stálou sekci Literatura jako hlas svobody. Zaměří se na zemi, kde se literatura musí vyrovnat s politickým tlakem. Letos je vybráno Bělorusko,“ uvedl programovou novinku dramaturg Guillaume Basset.

V rámci programu vystoupí například básník, překladatel a literární vědec a laureát řady literárních cen Andrej Chadanovič nebo básník Dmitrij Strocev, jenž přijede jako zástupce běloruského undergroundu.

Na vlnách Vltavy

Podnětná literární díla nemusíte poslouchat pouze v našem vysílání, přiblížit se jejich vzniku i zákulisí lze i na knižním veletrhu. O klasických, ale ve své době kontroverzních dílech Velký Gatsby, Milenec Lady Chatterlyové nebo Lolita bude možné pobesedovat s tvůrci vltavských čtení. A živě se rozezní i první povídkový podcast Vltavy a Dana Bárty Nevinnosti světa.

Vltava na programu Světa knihy

Pátek 24. 9.

16:00–17:00

Velký Gatsby

Beseda k audioknize Velký Gatsby. Příběh velké lásky, oslnivého společenského vzestupu i tragické deziluze. Dvoudílná dramatizace je prvním rozhlasovým zpracováním románu. V premiéře vysílal ČRo Vltava.

Účinkující: Lukáš Hlavica, Renáta Venclová, Klára Fleyberková

Sobota 25. 9.

11:00–12:00

Milenec lady Chatterleyové

Beseda k audioknize Milenec lady Chatterleyové. Četba jednoho z nejskandálnějších románů dvacátého století byla odvysílána na ČRo Vltava.

Účinkující: Petra Bučková, Klára Fleyberková

12:00–13:00

Četba s hvězdičkou: Vladimir Nabokov – Lolita

Zásadní kniha 20. století zajistila svému autorovi celosvětový věhlas. Zpověď jednoho čtyřicátníka ze zničující erotické posedlosti kouzlem Dolores Haze vzbudila bouři pohoršení i skrývaného nadšení. Ve vltavské Četbě s hvězdičkou tedy nemůže chybět.

15:00–16:00

Dan Bárta – Nevinnosti světa, první povídkový podcast Vltavy

Dan Bárta jako zapisovatel a předčítač. To je vltavský podcast Nevinnosti světa. Bárta v něm vypráví o cestování, o focení vážek, o světě a o všem, co v něm viděl a cítil. Poslechněte si exkluzivní ukázku z Nevinností světa 2 jako vůbec první.

Účinkující: Dan Bárta, Klára Fleyberková

Spustit audio

Související