Festivalové rádio Pražského jara: Poslechněte si výběr nejlepších koncertů z minulých ročníků

3. květen 2019

Ve spolupráci s Pražským jarem si s námi můžete připomenout zajímavé okamžiky z loňského a předloňského ročníku – a také vzácnou historickou nahrávku závěrečného koncertu Pražského jara 1946.

Má vlast nechybí na festivalu každý rok. Loňská patřila opět po čase České filharmonie. Původně ji měl dirigovat Jiří Bělohlávek, provedení ale nakonec řídil Tomáš Netopil.

Tomáš Brauner, premiéra symfonie Chvála stvoření, 6. února, Rudolfinum

Symfonický orchestr Českého rozhlasu letos účinkuje na velkém koncertě k výročí Hectora Berlioze. Vloni účinkoval na koncertu k výročí založení Izraele, kde nemohl chybět jubilant Leonard Bernstein a jeho symbolická Symfonie č. 3 „Kadiš“. Pod taktovkou Tomáše Braunera, s recitátorem Vladimírem Polívkou, sopranistkou Pavlou Vykopalovou, Pražským filharmonickým sborem zazněla a sborem Pueri Gaudentes.

William Christie

William Christie je jednou z letošních festivalových hvězd a jeho koncert nabídneme v přímém přenosu 27. 5. Letos přijíždí se svým souborem Les Arts Florissant a ústředním tématem bude jubilant Haydn. Před dvěma lety na festival zavítal s Orchestrem osvícenského věku a hlavním bodem byl jeho oblíbený Jean Philippe Rameau. Mimo jiné suita z opery Galantní Indové.

Klangforum Wien

K Pražskému jaru patří premiéry skladeb soudobých českých autorů. Letos jich bude pět a všechny postupně nabídneme v záznamech koncertů, jejich autory jsou Šimon Voseček, Ondřej Kukal, Jakub Rataj, Miroslav Srnka a Andrea Vöröšová. Vloni zazněla ve světové premiéře např. skladba Luboše Mrkvičky For Large Ensemble - Part D. V podání souboru Klangforum Wien.

Závěrečný koncert, James Jud

Loňský rok byl česko-slovenský, logicky patřil 100. výročí založení Československa. Na závěrečném koncertu zahrála Slovenská filharmonie nejen původní federální hymnu Kde domov můj? a Nad tatrou sa blýska, ale Fibichova Komenského za Česko, Janáčkovu Symfonietu za Moravu a Žalm země podkarpatskej Eugena Suchoně za Slovensko. Poslechněte si ho pod taktovkou Jamese Juda s tenoristou Janem Vacíkem a Slovenským filharmonickým sborem.

Rafael Kubelík, 1947

Český rozhlas je s Pražským jarem spojen od jeho počátků, od prvního ročníku roku 1946. Záznam Mé vlasti z tohoto roku nemáme, navíc to ještě nebyl zahajovací koncert, začínalo se už 11. 5. 1946 koncertem s Ostrčilovou Křížovou cestou a Dvořákovou Sedmou pod taktovkou mladého Rafaela Kubelíka. V archivu se ale zachoval záznam závěrečného koncertu prvního ročníku, kde zazněl Dvořákův Klavírní koncert s Rudolfem Firkušným, opět pod Kubelíkovou taktovkou.

Festival Pražské jaro 2019 se koná v termínu 12. 5 - 4. 6.

Spustit audio

Související