Klavírní pocta Rudolfu Firkušnému v interpretaci Lukáše Vondráčka: „Plně s citem a výrazem“

11. únor 2022

Již podruhé vystoupil Lukáš Vondráček na Klavírním festivalu Rudolfa Firkušného. Premiéru absolvoval již roku 2013 na vůbec prvním festivalovém ročníku. Během devátého ročníku, 3. listopadu 2021, uvedl skladby Ludwiga van Beethovena, Josefa Suka a Roberta Schumanna.

Nakažlivý zápal pro hru

„Kdo chce druhé zapalovat, musí nejprve sám hořet.“ Tento citát sv. Augustina přiléhavě vystihuje interpretační přístup klavíristy Lukáše Vondráčka. S jen tak ledabyle odehranou skladbou, ba ani frází či notou, se u něj rozhodně nesetkáte.

A láska ke klasické klavírní hudbě a k jejím vyjadřovacím schopnostem je po vyslechnutí jeho hry nakažlivější než varianta covidu-19 omikron.

Durchaus mit Empfindung und Ausdruck – plně s citem a výrazem. Tak zní pokyn Ludwiga van Beethovena předeslaný první větě jeho klavírní sonáty č. 27 a takový podtitul nese též Koncert klasika, který záznam Vondráčkova koncertu z Dvořákovy síně pražského Rudolfina přináší vltavským posluchačům.

Beethoven, Suk, Schumann

Zazní tedy Klavírní sonáta e moll op. 90, jejíž druhá věta usvědčuje z hlubokého omylu ty, kteří tvrdí, že Beethoven nedovedl napsat opravdu krásnou lyrickou melodii. Dále výběr ze Sukových Klavírních kusů op. 7 v čele se slavnou Písní lásky a jako vrchol večera Kreisleriana Roberta Schumanna: Cyklus osmi klavírních fantazií.

Čtěte také

V jejich kaleidoskopickém víru se zračí postava excentrického kapelníka Johannesa Kreislera z knih E. T. A. Hoffmana, stejně jako osobnost skladatele s jeho bipolární poruchou. Dle Schumannových slov vzniklo toto veledílo během pouhých čtyř dní na jaře roku 1838.

Síla ticha a usebrání

„Ani to nejbouřlivější fortissimo nemůže přebít ticho,“ řekl Lukáš Vondráček v telefonickém rozhovoru, který záznam recitálu doprovází, a závěr koncertu tak byl ve znamení ztišení a usebrání: Po Schumannově Arabesce op. 18 následoval ještě přídavek v podobě ikonického SněníDětských scén.

Záznam koncertu Klavírního festivalu Rudolfa Firkušného vysíláme 11. 2. 2022, tedy v den 110. výročí narození fenomenálního českého klavíristy, jehož jméno festival nese.

autoři: Zdeněk Havlíček ,
Spustit audio

Související