Připomeňte si světového pianistu Rudolfa Firkušného. Od jeho narození uplynulo 110 let

11. února 1912 se narodil nedaleko od Zlína v Napajedlích budoucí vynikající klavírista Rudolf Firkušný. V útlém věku rozpoznal jeho mimořádný talent Leoš Janáček, který se zasloužil o jeho odborný růst. Jeho citlivý hudební projev, skvělá technika i dokonalý cit pro hudební formu z něj udělaly jednoho z předních interpretů 20. století.

Program

Založením vlastenec sdílející ideály 1. republiky Tomáše Garrigua Masaryka, emigroval do USA po nástupu totalitního režimu v roce 1948. Českému a moravskému publiku zahrál až po událostech Sametové revoluce v roce 1990 na festivalu Pražské jaro, jehož první ročník před téměř čtyřmi desetiletími zahajoval Dvořákovým klavírním koncertem pod taktovkou Rafaela Kubelíka. Jeho plány usadit se v Praze už nedošly naplnění, zemřel náhle 19. července 1994.

Český klavírní virtuos Rudolf Firkušný a čestný šéfdirigent České filharmonie Rafael Kubelík při společném vystoupení s Českou filharmonií v pražské Smetanově síni, 1991

Rudolfa Firkušného, na jehož počest se od roku 2013 pořádá Klavírní festival Rudolfa Firkušného, připomeneme na Vltavě cyklem pořadů. Od 7. února se po pět dní setkáme v Poledním koncertu Vojtěcha Babky s vynikajícími světovými klavíristy na unikátních rozhlasových snímcích, s potomky umělce žijícími v New Yorku bude v Akademii vysílané 8. února hovořit Renáta Spisarová a na Firkušného festival zavítáme v Koncertu klasika 11. února, kde vám nabídneme loňské vystoupení Lukáše Vondráčka, kterým provede Zdeněk Havlíček.

Nejnovější články

Stránky