Mezinárodní hudební soutěž Pražského jara: O vítězích je rozhodnuto

9. květen 2019

Tradiční festivalová soutěž se letos koná v oborech flétna a hoboj a přihlásilo se do ní 404 hudebníků ze 49 zemí světa. Porota vyslechla soutěžní nahrávky a pozvala k účasti 48 flétnistů z 215 přihlášených a 55 hobojistů ze 190 kandidátů.

Hlavní ceny oboru hoboj:
1. místo Martin Daněk (Česká republika)
2. místo Gabriel Pidoux (Francie)
2. místo Seongyoung Yun (Korejská republika)

Hlavní ceny oboru flétna:
1. místo Chaeyeon You (Korejská republika)
2. místo Yu Yuan (Čína)
2. místo Anna Talácková (Česká republika)
3. místo Niamh McKenna (Německo)

Další informace naleznete zde.

 

Do finále oborů hoboj i flétna postupují čtyři kandidáti
Letos nedojde ani v jednom z oboru k situaci, kdy by porota vybrala pouze tři soutěžící k finalovému vystoupení. Všech osm hudebníků, mezi nimiž jsou dva Češi, si tentokrát můžete poslechnout živě na vlnách Vltavy a D-dur.
V oboru hoboj (soutěží se 13. května) se představí Martin Daněk (Česká republika), Gabriel Pidoux (Francie), Shota Takahashi (Japonsko) a SeongYoung Youn (Jižní Korea). V oboru flétna (soutěží se 14. května) se představí Niamh McKenna (Německo), Anna Talácková (Česká republika), Chayeon You (Jižní Korea) a Yu Yuan (Čína).

Mladí hobojisté zahráli 13. května v 16:00 a 20:00 na stanici Český rozhlas Vltava, flétnisté hráli ve stejných časech, ale o den později 14. května ve vysílání Českého rozhlasu D-dur. Soutěží provázela moderátorka Dita Hradecká.

Úterý 14. května 16:00 a 20:00
Záznam finále soutěže v oboru​ flétna

Pondělí 13. května 16:00 a 20:00
Záznam finále soutěže v oboru​ hoboj

Sobota 11. 5.
Záznamy koncertů I. a II. kola soutěže v oboru hoboj  

I. a II. kolo soutěže v oboru hoboj

Neděle 12. 5.
Záznamy koncertů I. a II. kola soutěže v oboru flétna

I. a II. kolo soutěže v oboru flétna

Nápad uspořádat mezinárodní soutěž při Pražském jaru pochází od Rafaela Kubelíka. Poprvé se soutěž konala v roce 1947, čestné předsednictví soutěže převzal Jan Masaryk, ministr zahraničních věcí. Porota byla tehdy velice přísná a hlavní cenu, vystoupení na závěrečném koncertě festivalu s Českou filharmonií a možnost hrát na Stradivariho houslích Emperor z pozůstalosti Jana Kubelíka, neudělila.

Dnes se soutěží v šestnácti oborech, které se střídají podle zadání stálé soutěžní komise. Od roku 1994 objednává Pražské jaro povinné skladby od významných českých autorů (letos od Martina Hyblera pro hobojový obor a od Jaroslava Pelikána pro hráče na flétnu). Tato tradice zároveň podporuje propagaci české soudobé hudby.

Festivalové rádio Pražského jara: Poslechněte si výběr nejlepších koncertů z minulých ročníků

Zahajovací koncert PJ 2018, Tomáš Netopil a Česká filharmonie

Ve spolupráci s Pražským jarem si s námi můžete připomenout zajímavé okamžiky z loňského a předloňského ročníku – a také vzácnou historickou nahrávku závěrečného koncertu Pražského jara 1946.

Mezi laureáty uplynulých ročníků nalezneme řadu umělců světové úrovně. Stali se jimi například James Galway (flétna), Natalia Gutman (viloncello), Michel Becquet (trombon), Jean-Louis Capezzali (hoboj) nebo mezzosopranistka Dagmar Pecková.

V letošním ročníku soutěže Pražského jara se mezi mezinárodní konkurencí uchází o přízeň poroty pět kandidátů z České republiky pro obor hoboj a rovněž pět českých kandidátů v oboru flétna.