Město ve městě. Prozkoumejte s námi světově jedinečný a stylově rozmanitý komplex pražských pasáží

Když nemůžete za kulturou, přijde kultura za vámi. Český rozhlas Vltava přináší každý den tipy na kulturní akce, které můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Teď vám nabízíme možnost projít se jedinečným komplexem pražských pasáží. U každého dílu architektonického seriálu Mozaiky totiž najdete video sestavené z aktuálních fotek.

Fénix, Lucerna, Rokoko, Alfa, Lindt, Avion, Koruna. To všechno jsou pasáže, které na Václavském náměstí v Praze vznikly na počátku 20. století. Jejich existence souvisela s výstavbou obchodních paláců a jen málokterá metropole se může pochlubit tak složitou soustavou průchodů integrovaných do přízemí domů jako Praha.

Pasáže bývaly živé tepny velkoměsta, které dobu své největší slávy zažily ve 20. a 30. letech. Některé z nich zanikly, jiné poněkud zašly, ale většina z nich funguje dodnes a tvoří světově ojedinělý a stylově rozmanitý komplex charakteristický pro Prahu.

Fenoménu pražských pasáží se věnuje nový seriál Mozaiky, kterým nás provede redaktorka Alena Rokosová a architektka a pedagožka z FA ČVUT v Praze Michaela Brožová.

Čtěte také

„Jak můžeme při našich procházkách pasážemi vidět, většina z jich si zachovala svou stavebně-architektonickou podstatu i s původním vybavením a prvky. Některé pasáže se znovu probouzejí k životu, jsou rekonstruovány a dosahují své původní krásy, některé bohužel chátrají. Třeba pasáž v domě Uměleckého průmyslu na Národní třídě, která kdysi ohromovala otvíravým stropem, kterým pronikalo denní světlo. Dnes celý dům zeje prázdnotou a není jasné, co s ním bude. Komplex pražských pasáží nicméně představuje i ve světovém měřítku naprosto unikátní fenomén,“ říká Michaela Brožová. A upozorňuje na to, že ačkoli pasáže vznikly především v prvních čtyřiceti letech 20. století, jsou architektonicky, stylově i tvarově velmi rozmanité.

Vyjdete se s námi na architektonickou procházku do pasáží Lucerna, Rokoko, U Nováků, Koruna, Alfa, Světozor, Adria, Divadla Komedie, Merkur, Černá růže a seriál zakončíme v jedné z nejmladších pasáží z 90. let v pasáži Jiřího Grossmanna.

Nejnovější články

Stránky