Nejmodernější kino, divadlo i taneční kavárna. Život v pasáži Alfa téměř pohasl, dům nad ní zeje prázdnotou

12. prosinec 2019

Ačkoli si to dnes lze stěží představit, pasáž Alfa ve funkcionalistickém obchodním paláci U Stýblů autorů Ludvíka Kysely a Jana Jarolíma bývala chloubou Václavského náměstí. Dnes je však palác více než dvacet let prázdný a pasáží s několika obchody si lidé spíše jenom krátí cestu do pasáže Světozor a Vodičkovy ulice nebo do Františkánské zahrady.

„Původně tu stály dva nízké spojené domy se středověkým jádrem a průjezdem do dvora, což mohlo jejich majitele, knihkupce a nakladatele Václava Stýbla, inspirovat k vybudování pasáže a jejímu propojení s Františkánskou zahradou,“ říká o historii domu postaveného v letech 1927 až 1929 architektka a pedagožka FA ČVUT v Praze Michaela Brožová.

Sedmipodlažní palác obsahoval kromě obchodních a administrativních prostorů i výraznou společensko-kulturní náplň: dokládá to i vývěsní štít kina Alfa. V 60. a 70. letech to bylo s kapacitou 1 200 míst největší pražské kino a bylo vybaveno nejmodernějšími technologiemi. „Ve 30. letech tu měl dokonce premiéru první český zvukový film,“ upozorňuje architektka.

Uvnitř pasáže stojí za pozornost hlavně železobetonová klenba vyplněná sklobetonovými tvarovkami, která je vyčištěná, a tak stropem proniká denní světlo. Klenba vycházející z podélného tvaru pasáže může leckomu připomínat obrácenou loď. „Svým způsobem je to tvarově ojedinělá konstrukce v Praze,“ dodává Michaela Brožová.

Čtěte také

V ochozu pod klenbou kdysi pulzoval život taneční kavárny Boulevard, později přejmenované na kavárnu Alfa. Se svými 900 metry čtverečními to byla ve své době největší pražská kavárna. V pokračování nezastřešené části pasáže pak najdeme nízkou přístavbu, v jejímž podzemí sídlilo od roku 1934 divadlo. „Dlouhá léta tu působil soubor herce a režiséra Oldřicha Nového, v 60. letech prostory obsadilo Divadlo Semafor, které tu fungovalo až do začátku 90. let,“ říká Michaela Brožová. Současný stav pasáže je podle ní poněkud neutěšený, a ačkoli byla opravena klenba a některé části zrekonstruovány, na své vzkříšení celý palác U Stýblů teprve čeká.

autoři: Alena Rokosová , tvod
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.