Víte, kde najdete největší pasážový labyrint v Praze? V přízemí paláců Lucerna, Rokoko a U Nováků

10. prosinec 2019

Nový seriál Mozaiky o historii i současnosti pražských pasáží jsme zahájili v přízemí Paláce Lucerna. Dnes se do Vodičkovy ulice vrátíme, ale řeč bude o pasážích Rokoko a U Nováků, ve kterých bez přerušení provozu fungují dvě divadla, která jsou dnes součástí Městských divadel pražských.

Pasáž Rokoko, která propojuje Lucernu s Václavským náměstím, začíná za mramorovým schodištěm vedoucím do kina Lucerna. Zastavíme se hned u pokladny divadla a zvedneme oči ke stropu. „Nad námi je krásný světlík se skleněnými dlaždicemi, je zrenovovaný, takže ačkoli jsme v hluboké dispozici, dopadá sem světlo. Můžeme si všimnout výkladců a vstupních dveří do obchodů v originálních materiálech s původními madly. Zrcadla měla prostor prosvětlovat a rozšiřovat,“ upozorňuje architektka a pedagožka FA ČVUT v Praze Michaela Brožová.

Z druhé strany se na velkou dvoranu pasáže Lucerna napojuje pasáž U Nováků, která ústí do ulice V Jámě. Dům U Nováků byl postaven mezi lety 1901 a 1904 na místě bývalého domu řezníka Vodičky. „Obchodní dům stavebníka Josefa Nováka byl prvním obchodním domem pařížského nebo vídeňského charakteru v Praze. Prodával se v něm různorodý sortiment a Pražané se tu také mohli občerstvit. Bohužel původní secesní interiér se nedochoval,“ popisuje architektka.

Pasáž U Nováků byla na Lucernu napojena až koncem 20. let minulého století, poté, co se dům na nároží ulic Vodičkovy a V Jámě zřítil. „Syn Josefa Nováka na uvolněné parcele vybudoval modernistický, až funkcionalistický palác U Nováků, který propojil pasážemi s několik dvoranami s pasáží Lucerna a Rokoko,“ vysvětluje Michaela Brožová a dodává, že palác U Nováků je největší městský palác v Praze.

autoři: Alena Rokosová , tvod
Spustit audio

Související