Knut Hamsun: Po zarostlých stezkách. Vzpomínky norského nobelisty, po válce žalovaného za kolaboraci

14. červenec 2023

Kniha Po zarostlých stezkách je zpovědí velkého norského spisovatele Knuta Hamsuna (1859–1952), nositele Nobelovy ceny za literaturu, po válce obžalovaného ze spolupráce s proněmeckou kolaborantskou vládou. Ve svých vzpomínkách rekapituluje poslední léta svého života se všemi představami, každodenními útrapami člověka trpícího pocitem nedorozumění a výčitkami svědomí. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Technická spolupráce: Radek Veselý
Účinkuje: Otakar Brousek starší
Připravila: Dagmar Jaklová-Oravová
Překlad: Veronika Dudková
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: 2012

V průběhu vyšetřování pobýval Knut Hamsun v nemocnici, v domě s pečovatelskou službou, určitou dobu strávil i na univerzitní psychiatrické klinice v Oslu. Lékaři ve svých pozorováních došli k názoru, že není duševně chorý, tedy zbavený odpovědnosti za své činy, nicméně má „trvale oslabené duševní schopnosti“. Na základě tohoto lékařského nálezu byl zproštěn žaloby ve věci vlastizrady.

Spisovatele diagnóza i soudní závěr rozezlily a odpověděl po svém. Jednak se dožadoval obnovení procesu, a jednak vydal autobiografickou knihu črt a vzpomínek z poválečné doby. Když kniha vyšla, bylo jasné, že o jejím devadesátiletém autorovi nelze tvrdit, že je duševně oslabený.

autor: Dagmar Jaklová-Oravová
Spustit audio

Související