Hra, která baví a utváří novou realitu. Divadlo ve specifických skupinách je plné odvážné fantazie

7. únor 2020

Lidé s různým znevýhodněním touží hrát divadlo, chtějí být herci, autory, výtvarníky i režiséry. Ať už jsou to lidé – divadelníci – s psychickým onemocněním či jinou jinakostí, přejí si stát na jevišti, sklidit potlesk a komunikovat s diváky. Divadelní tvorba ve specifických skupinách je zaměřena na kreativní práci lidí s postižením.

Divadelní tvorba ve specifických skupinách je projekt, který je realizován od roku 2000. Vznikl na Katedře alternativního a loutkového divadla Divadelní fakulty Akademie múzických umění v Praze. Zakládající trojicí již organizovaného uskupení byli Zuzana a Vladimír Novákovi a Kateřina Šplíchalová Mocová.

Začali jako Divadlo 4krátPĚT v roce 2003 a pokračovali pod současným názvem Divadlo Vzhůru nohama, až vznikl projekt Divadelní tvorba ve specifických skupinách, projekt umělecký, pedagogický a výzkumný.

Divadlo jako smysl bytí

Divadelní tvorba ve specifických skupinách musí splňovat předpoklady svébytného uměleckého díla s jasným dramaturgickým konceptem, myšlenkou, zároveň ale musí integrovat všechna specifika herců se znevýhodněním tak, aby se všichni cítili zapojeni do procesu. 

Čtěte také

Smysl projektu je jednoduchý – je to objevování možností divadelní torby s lidmi s postižením. Přijde mi to smysluplné. Při divadelní tvorbě objevujeme tvůrčí světy, které máme někde skryté a náš potenciál, který máme hluboko udupaný. A u lidí s postižením je to ještě zřetelnější. Pomocí divadla chceme jejich i náš smysl bytí zlepšit. Zkrátka dát mu smysl. Vystěhuje Vladimír Novák.

Hnízdo pro duši

Lidé s mentálním znevýhodněním mají bytostnou potřebu tvořit a skrze tuto tvorbu ostatním něco sdělit, vést s nimi dialog. Komunikace a přímý vztah s divákem jsou hlavním smyslem i cílem vystupování divadelníka s mentálním znevýhodněním na scéně. V průběhu posledních sedmnácti let se tým projektu v několika ústavech sociální péče pokusil o jedinečný, kvalitativně-výzkumný divadelní experiment. Aby představil, jak tvoří lidé se znevýhodněním, vznikla idea výstavy Hnízdo pro duši. Výstava v Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi začíná 5. března a potrvá do 1. listopadu.

Divadlo z Pasáže

Kam padají hvězdy

Mluvíme-li dnes o divadelní tvorbě ve specifických skupinách, tedy o tvorbě lidí s různým postiženým, není možné opomenout Divadlo z Pasáže z Banské Bystrice. Divadlo z Pasáže je jediné svého druhu na Slovensku. Soubor má průměrně 14 herců, řadu hostujících režisérů, herců, výtvarníků, hudebníků a dalších spřízněných umělců pod desetičlenným vedením celé organizace. Své inscenace uvádí od roku 2010 ve vlastním divadelním prostoru a dále na zájezdech nejen na mnohých místech Slovenska. Divadlo z Pasáže mapuje a v pořadu o něm pojednal dramaturg a pedagog DAMU Miloslav Klíma.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.