Klasika, současná hra i hudební divadlo. Kladenskou činohru nově umělecky povede Martin Vokoun

17. leden 2020

Městské divadlo Kladno má nové umělecké vedení. Do výběrového řízení, které vyhlásilo kladenské divadlo na uvolněné místo uměleckého šéfa činoherního souboru, se přihlásili čtyři kandidáti. Odborná komise se shodla na tom, že uměleckým šéfem bude režisér Martin Vokoun a jeho zástupcem a zároveň dramaturgem bude Marek Hladký.

Nová divadelní sezóna v Městském divadle Kladno v září minulého roku nezačala v příliš příznivé atmosféře. Původního jednatele Jana Krafku město v červenci loňského roku odvolalo a na jeho místo novou jednatelku Irenu Žantovskou. V kladenském divadle se tak po čtyřech letech opakovaly rozbroje při výměně šéfa. Z funkce uměleckého šéfa odešel Jaroslav Slánský. Toho teď nahradí režisér Martin Vokoun.

Podle mě by mělo Městské divadlo v Kladně být především divadlem pro kladenské občany a lidi žijící v blízkém okolí.
Martin Vokoun

„Už od školy inklinuji k oblastním divadlům zvláště proto, že se mi líbí spoluvytvářet regionální kulturu. V případě kladenského divadla je situace komplikovaná v tom, že se sice jedná o oblastní divadlo v tom nejlepším slova smyslu, ale zároveň je to divadlo, které leží blízko Prahy, která konkuruje svým kulturním programem. Podle mě by ale mělo Městské divadlo v Kladně být především divadlem pro kladenské občany a lidi žijící v blízkém okolí,“ říká nový umělecký šéf.

Nového uměleckého šéfa vybrala odborná komise, ve které zasedli vedle zástupců města a dozorčí rady divadla také prezident Herecké asociace Ondřej Kepka, teatrolog a vysokoškolský pedagog prof. Jan Hyvnar či šéfka uměleckého souboru divadla Lampion Lucie Radimerská.

Městské divadlo Kladno

Do konce června letošního roku je dramaturgický plán již daný předchozím uměleckým vedením. Dramaturgický plán pro sezonu 2020/2021 sestaví Martin Vokoun v nejbližší době: „Počítám s tím, že bychom v další sezoně nabídli divákům jeden klasický titul, v repertoáru by se měl objevit také současný divadelní text, ideálně v české premiéře. A jelikož je kladenský herecký soubor velmi muzikální a hudebně dobře vybaven, chceme pokračovat i v linii hudebního divadla.“

Herecký soubor se podle Martina Vokouna v tuto chvíli rozšiřovat nebude. „Nechci nijak ukvapeně jednat a hned nabírat nové posily. V tuto chvíli to není ani potřeba. Ale v nové sezoně už bych se na hledání herců a hereček pro soubor zaměřil, protože někteří stávající členové už s námi pokračovat nebudou. Chtěl bych to ale řešit nejprve nabídkami na hostování a až poté bych přistoupil k nabídkám angažmá.“

Spustit audio