Afrika je hudební kolébka lidstva. Přesvědčte se o tom s Jiřím Moravčíkem

28. srpen 2018

Vydejte se na poznávací cestu napříč africkým kontinentem od tradiční hudby po pop.

Jak africká hudba dobývala svět? Hity z Mali či Etiopie pouští Petr Dorůžka

02391170.jpeg

I když na africkém kontinentě mají kořeny desítky novodobých žánrů včetně blues či jazzu, autentickou hudbu Afriky zatím stále objevujeme. Ohlédněme se, jak pronikala africká hudba na náš kontinent v průběhu posledních desetiletí.

„Afrika je příliš velká, než aby se dala popsat. Je to něco jako oceán, zvláštní planeta, různorodý a nekonečně bohatý vesmír,“ napsal kdysi polský cestovatel a publicista Ryszard Kapuściński. A podobný, zjednodušeně nepopsatelný vesmír představuje také africká hudba. Záleží pak na vás, jaké dáte přednost - jestli ničím nedotčené tradiční, popové, jazzové, elektronické nebo folkové. Tahle až neskutečná škála možností proto z africké nabídky dělá nesmírně bohaté zřídlo těch nejúžasnějších hudebních zážitků působících blahodárně na dějiny světové hudby.

V hudebním africkém ArtCafé hrají například Ali Farka Touré z Mali, Hugh Masekela z Jihoafrické republiky, Mory Kanté z Guiney nebo Tiken Jah Fakoly z Pobřeží slonoviny.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.