Wilkie Collins: Žena v bílém

3. květen 2015

Rozhlasová balada podle stejnojmenného detektivního románu.

Poslouchejte na Vltavě od 3. května 2015 vždy v 10:30. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Tajemná žena v bílém, která se obává o svůj život, láska mladých milenců, jíž není přáno, vražedná intrika bezcitného zlosyna, který se nezastaví před ničím, ale také pouto sesterské lásky, jež nakonec překoná všechny nástrahy. Z těchto ryze romantických přísad namíchal Wilkie Collins - anglický spisovatel a osobní přítel Charlese Dickense - svůj román Žena v bílém (1860). A vytvořil napínavý příběh, který dodnes nemá nouzi o čtenáře.

Díky svému románu Měsíční kámen je Wilkie Collins připomínán jako jeden ze zakladatelů žánru, kterému dnes říkáme detektivní. Kriminální zápletku ovšem najdeme už v základu Ženy v bílém, pátrání po kořenech zločinu se tu nakonec ujme mladý muž, který chce ochránit milovanou bytost.


Osoby a obsazení: Walter Hartright (Pavel Pavlovský), Laura Fairlieová (Monika Švábová), Marian Halcombová (Věra Vlčková), Frederik Fairlie (Václav Neužil), Anna Cathericková (Vanda Švarcová), Paoli (František Baťka), Gilmore (Jaroslav Konečný), zpěvák (Viktor Vrabec), hlasatel (Jaroslav Krpejš), muž v bryčce (Jaroslav Choc) a ženský hlas (Eva Wimmerová)

Autor: Wilkie Collins Překlad: Tomáš KorbařDramatizace: Helena ŠoltészováDramaturgie: Josef HlavničkaRežie: Lída Engelová

Natočeno v plzeňském studiu v roce 1978.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.