Joann Sfar: Rabínův kocour

12. červen 2016

Rozhlasový seriál o kocourovi, který má velmi vyhraněné názory na lidi a jejich náboženství. Natočeno podle stejnojmenného francouzského komiksu.

Poslouchejte na Vltavě od 12. června 2016 vždy v neděli v 10:30. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a četba. Zůstanou tam po dobu jednoho týdne.


Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.

Rozhlasový seriál Rabínův kocour z produkce francouzské stanice France Culture vznikl podle stejnojmenného komiksu Joanna Sfara, kterého u nás známe také jako autora kreslených příběhů Malý upírek nebo Donžon.

Sfarův komiks nás zavádí do Alžírska dvacátých let minulého století, do domácnosti ovdovělého rabína. Ten žije se svou dcerou Zlabjou a rozmazleným kocourem, který má velmi neortodoxní názory na židovskou víru, na Boha i na lidskou morálku. Ze zábavné perspektivy čtyřnohého glosátora nahlíží autor na život severoafrické sefardské diaspory v tehdy ještě francouzském Alžírsku a jaksi mimochodem se přitom dotýká i závažných otázek podstaty židovství, možnosti soužití různých etnik, náboženské i názorové tolerance.

03364441.jpeg

V první části nazvané Bar micva je rabínův kocour nečekaně obdařen schopností lidské řeči. Jenže to, co říká, se jeho pánovi vůbec nelíbí. Napraví se židovský kocour, když podstoupí obřad Bar micva? A bude se moci zase vídat se svou milovanou paní, rabínovou dcerou Zlabjou?

Ve druhém díle s názvem Diktát bude muset kocour pomoci svému pánovi složit zkoušku z francouzského jazyka, jinak bude rabín ze svého místa odvolán.

Ve třetím díle přijíždí do Alžírska Uchvatitel, mladý rabín, o kterém se Zlabjin otec domnívá, že ho má v úřadě nahradit. Nakonec se ukáže, že pro rabínovu domácnost představuje úplně jiné nebezpečí…


Osoby a obsazení: Kocour (Václav Neužil), Rabín (Jan Hartl), Zlabja (Veronika Kubařová), Rabínův rabín (Michal Pavlata) a ohlášení (Lukáš Hlavica)

Autor: Joann Sfar Překlad: Kateřina NeveuRozhlasová úprava: Katell GuillouDramaturgie: Renata VenclováHudba: Josef VondráčekRežie: Petr Vodička

Natočeno v roce 2015.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a četba

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.