Edgar Wallace: Kriminální příběhy Johna G. Reedera (5/6). Zelená mamba

16. duben 2017

Zločin bují i ve staré dobré Anglii. Inspektor Reeder, trochu suchar a pedant, znovu vstupuje na scénu. Pokračování úspěšného rozhlasového seriálu, tentokrát s Ivanem Trojanem v titulní roli. On-line k poslechu do soboty 22. dubna 2017.

Inspektor John G. Reeder, o kterém populární spisovatel Edgar Wallace napsal řadu oblíbených detektivek, není typ akčního hrdiny. Na zločince ve staré dobré Anglii totiž nejvíc platí chladná hlava, přesný úsudek a schopnost všímat si zdánlivě nepodstatných maličkostí. Mnozí by o inspektoru Reederovi řekli, že je to pedant a suchar, to ale neznamená, že se nechá zastrašit.

V případu nazvaném Zelená mamba se neváhá postavit ani obávanému vládci londýnského podsvětí a rozehraje nebezpečnou partii, ve které se objeví otrávená bonboniéra, ukradené smaragdy, i dýka vražená do zad nespolehlivého obchodního partnera.

Na původní třídílnou sérii Kriminálních příběhů z plzeňského studia, v níž si inspektora Reedera zahrál Pavel Pavlovský, navázal dalšími třemi díly režisér Vlado Rusko, který do hlavní role obsadil Ivana Trojana. A spolu s ním řadu známých hereckých kolegů.

03698691.jpeg

Osoby a obsazení: Vypravěč (Jiří Hromada), John G. Reeder, detektiv (Ivan Trojan), Sir Bredon, státní zástupce (Otakar Brousek), Mo Liski, vládce londýnského podsvětí (Jiří Štěpnička), Marylou Cartnerová, jeho milenka (Simona Postlerová), El Rahgut, obchodník z Maroka (Miroslav Táborský), paní Hambletonová, Reederova hospodyně (Jana Drbohlavová), Henry, člen gangu (Stanislav Lehký), Stone, člen gangu (Jan Szymik), Bill, člen gangu (Marcel Rošetzký), inspektor Satler (Jaroslav Vlach) a další

Autor: Edgar Wallace
Překlad: Anna Čermáková
Dramatizace: Karel Urbánek
Hudba: Petr Mandel
Dramaturgie: Jana Paterová
Režie: Vlado Rusko

Natočeno v roce 2004.

03821688.jpeg

Edgar Wallace (1875-1932) za 44 let své spisovatelské dráhy napsal a vydal na 173 kriminálních příběhů, což z něj činí nejplodnějšího detektivního autora všech dob. Už za svého života se těšil velké čtenářské oblibě, o čemž svědčil i titul král anglické detektivky, za kterého býval označován. Velký úspěch jeho detektivek brzy přitáhl pozornost filmařů, snímky natočené na motivy jeho knih se počítají na desítky, nejúspěšnější detektivní příběh Zelený lučištník byl zfilmován celkemtřikrát.

Jeho vlastní osud by přitom sám vydal na román – nevěděl přesně ani, kdy se narodil, ukončil pouze čtyři třídy základní školy, byl kuchařským pomocníkem na lodi, vojákem, válečným dopisovatelem a mezinárodním reportérem, posléze se našel jako úspěšný autor kriminálních románů, divadelních her a filmových scénářů. Byl mimořádně pracovitý, denně pracoval mnoho hodin, jeho miliónové honoráře se však rozplynuly jako dým na dostizích, a když zemřel, zůstalo po něm půl miliónu dluhů.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio