Tage Aurell: Zástupce pastora

28. únor 2015

Povídka švédského spisovatele.

Poslouchejte na Vltavě 28. února 2015 v 11:31.


Tage Aurell vstoupil do literatury v roce 1932 novelou Tybergův dům. Tehdy měl za sebou deset let toulek po Evropě, při kterých se držel nad vodou novinovými články, překládáním Strindberga a Hamsuna do francouzštiny a do značné míry pohostinností sedláků, kteří k poskytnutému noclehu přidali občas i něco k snědku. Celá novela měla 70 tiskových stran.

V poválečných letech vydal Aurellještě další tři novely, dvě sbírky povídek, autobiografický román a několik knížek, těžících z různých setkání a toulek. Teprve jedenáct let po vydání prvotiny dosáhl její autor většího věhlasu a uznání.

Podstatnými rysy jeho psaní je určitým způsobem „neohebná samorostlost stylu“, sympatie k malým lidem (malým proto, že si neuvědomují tragičnost svého osudu). Důležité události sděluje jakoby letmo a mimochodem a jeho metodou je propůjčovat výraznost tomu, co je nenápadné. Nejvýmluvněji svědčí autor o tom, o čem pomlčí.


Čte: Jaroslav Plesl

Autor: Tage Aurell Překlad: Josef Vohryzek Připravila: Vladimíra BezdíčkováRežie: Dimitrij Dudík

autoři: Vladimíra Bezdíčková , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.