Jaroslav Boček: Kraslice

14. listopad 2015

Příběh českého spisovatele a filmaře.

Poslouchejte na Vltavě 14. listopadu 2015 v 11:31.


Prozaik, filmový kritik a teoretik, tvůrce krátkých filmů Jaroslav Boček (1932-2003) vystudoval filmovou vědu a dramaturgii na FAMU (1956). Působil jako filmový redaktor časopisů Kultura (1957-62) a Kulturní tvorba (1963-66). Místo odborného pracovníka Československého filmového ústavu musel z politických důvodů opustit v r. 1972. Jeho literární tvorba zahrnuje sci-fi povídky a romány, bajky, aforismy, prózu pro mládež i odborné práce o filmu.

Povídka s názvem Kraslice z knihy Pálivé polibky (1984) je příběh z lékařského prostředí, vystupují v ní psychiatr a pacient. Známá situace, v níž se odvíjí groteskní historka s tajemstvím, související s nálezem nezvyklého předmětu. Lze nález a jeho možný obsah logicky vysvětlit? Není to pouze halucinace psychicky narušeného návštěvníka? Může nezvyklý předmět vstoupit do života i původně nezúčastněnému lékaři...?


Čte: Petr Lněnička

Autor: Jaroslav Boček Připravil: Jiří VondráčekRežie: Martina Schlegelová

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.