Ladislav Fuks: Spalovač mrtvol. „Jediné, co v životě je jisté, je smrt“

7. březen 2023

Jak se z normálního, spořádaně žijícího člověka, který miluje svou rodinu, hudbu a umění, stane vrah, který dokáže bez mrknutí oka likvidovat nejen svoje nejbližší, a to navíc s pocitem, že zachraňuje svět? První rozhlasovou dramatizaci slavného románu Spalovač mrtvol (1967) poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatizace: Lenka Veverková
Osoby a obsazení: Karel Kopfrkingl (David Novotný), Willi Reinke (Ivan Trojan), Lakmé (Ivana Uhlířová), Erna Reinkeová (Petra Špalková), Zina (Marta Falvey Sovová), Mili (Jan Köhler), doktor Bettelheim (Jaroslav Haidler), Dvořák (Kamil Halbich), Boehrmann (Zdeněk Maryška), Fenek (Dušan Sitek) a řečník v krematoriu (Libor Vacek)
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Zvuk: Stanislav Abrahám
Zvukový design: Ladislav Železný
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: 2017

Život zaměstnance pražského krematoria Karla Kopfrkingla se začne vychylovat ve chvíli, kdy ho přijde navštívit dávný přítel Willi Reinke se svou ženou Ernou, nadšení přívrženci Hitlerova režimu a fanatici nekompromisních změn ve prospěch šťastné budoucnosti lidstva. Chytrá, rafinovaně vedená a vytrvalá manipulace dokáže člověka dovést k nečekaným činům, odporujícím jeho původnímu přesvědčení.

Natáčení komedie Floriana Zellera Pravda, Ivan Trojan

Režisér Aleš Vrzák pojednal inscenaci jako zvukově-hudební „baladu“, která zesiluje nálady a zlomové okamžiky a nabízí obrazy a významy jdoucí v druhém plánu za základním příběhem.

Představitelé hlavních rolí jsou nominovaní do probíhající ankety Neviditelný herec / herečka století. V anketě uspořádané v rámci oslav letošního rozhlasového výročí můžete vybírat z 20 českých rozhlasových herců a hereček, kteří svým interpretačním uměním obohatili tento specifický obor. Hlasovat můžete od 6. do 31. března 2023 na www.neviditelnyherec.cz.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.