Václav Havel: Zítra to spustíme. Hra o vzniku samostatného Československa

14. únor 2023

V téměř dokumentární hře zkombinoval autor fakta s vlastní verzí a úvahami o smyslu října 1918 v českých dějinách. Hlavním hrdinou přelomového historického okamžiku je Alois Rašín, který v předvečer 28. října promýšlí zákon o zřízení nového státu. Vysíláme ke 100. výročí úmrtí Aloise Rašína. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Hynek Pekárek
Osoby a obsazení: Rašín (Miloš Hlavica), Rašínová (Dana Syslová), Herec (Miroslav Moravec), Herečka (Jana Altmanová), Tuzar (Rudolf Jelínek), Beneš (Jan Novotný), Scheiner (Zdeněk Žák), Čvančara (Jaroslav Someš), Geistlich (Jaroslav Vlach), Kopecký (Soběslav Sejk), Telefonistka (Lída Engelová), zpěv (Josef Pech) a Penížek (Hynek Pekárek)
Režie: Lída Engelová
Natočeno: 1995

Svou pozornost autor zaměřil na postavu doktora Aloise Rašína, právě jeho domácnost sledujeme během dramatické noci z 27. na 28. října 1918. Budoucí ministr první československé vlády spolu se svou ženou přemýšlí nejen o taktice pokojného převzetí moci, ale i o perspektivě nově založeného státu. A píše zákon o zřízení státu, vůbec první zákon vznikající republiky.

Hru Zítra to spustíme napsal Václav Havel v roce 1988 pro brněnské Divadlo na provázku, které připravovalo scénický časopis Rozrazil, tematicky věnovaný demokracii. O autorství v té době zakázaného spisovatele věděl jen okruh nejbližších spolupracovníků dramaturga. Premiéra v říjnu 1988, připomínající netradičním způsobem události vedoucí ke vzniku Československa v roce 1918, se stala bezděčným proroctvím listopadu 1989.

Alois Rašín (1967–1923) byl významným československým politikem a ekonomem. Byl jedním z odsouzených v tzv. procesu s Omladinou, aktivně se účastnil odboje za první světové války a následně se stal jedním z předních aktérů událostí 28. října 1918. V nově založené republice byl prvním ministrem financí, který se zasloužil o pevnou státní měnu. 5. ledna 1923 na něj anarchokomunista před jeho domem spáchal atentát. Následkům zranění Alois Rašín podlehl 18. února 1923.

autoři: Hynek Pekárek , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.