Sedmé nebe s Jiřím Černým: Vladimír Merta, písničkář od pánaboha

17. listopad 2019

Speciální pořad věnovaný architektovi, filmaři, ale především písničkáři, který byl celý život věrný sobě samému. Dnes slaví 75. narozeniny.

„Když jsem se rozhodl věnovat dnešní pořad písničkáři Vladimíru Mertovi, ani jsem si neuvědomil, že to vyjde právě na sedmnáctého listopadu. Byla to opravdu náhoda. Ale šťastná. Protože Vladimír Merta jako jeden z prvních a nejlepších českých písničkářů pojmenoval a odsoudil dobu naší občanské nesvobody už hluboko v éře komunistického bezpráví,“ říká Jiří Černý.

Hudební kritik Jiří Černý

Jeho listopadové Sedmé nebe připomnělo nejen Mertovy rané nahrávky nebo studia architektury, ale také jakým způsobem se umělec vypořádával s komunistickým režimem v dobách normalizace nebo v osmdesátých letech. Merta si prý někdy zahrával s trpělivostí cenzorů, třeba když se skupinou Dobrá úroda zpíval píseň Sjezd upírů.

Svědectví doby Černý předkládá i citací dokumentu z roku 1984, který se váže k písni Děvče hovoří. Vlastně je to jakési doporučení Socialistickému svazu mládeže v Ledči nad Sázavou, pořadateli hudebního festivalu.

Odbor kultury ONV v Havlíčkově Brodě posoudil Vámi předložené texty. Texty jsou převážně velmi vysoké úrovně, psané perfektním jazykovým stylem, nutí člověka k zamyšlení, jinde probouzí malebné představy. Připomínku máme k textu „Děvče hovoří“ od Jeana Moreáse. Text je dobový. Chtěli bychom, kdyby jste požádali interpreta, aby buď tuto píseň uvedl (například že je to píseň dobová, že on je nevěřící a že věří, že i přítomní mají jasno v názorech na svět a nevěří v Boha, že ji uvádí, protože... a podobně) a nebo píseň vypustil ze svého repertoáru. Je mu ale také třeba vysvětlit proč. Že máme na okrese stále vysokou religiozitu, což potvrzují procenta křtěných dětí atd.

Se soudružským pozdravem,

Kahule Oldřich, vedoucí odboru kultury ONV

Vladimír Merta byl v listopadu roku 1989 i u toho, když se v pražském Činoherním klubu zakládalo Občanské fórum. „Bohužel jsem v té době zrovna brojil proti vládě jedné strany jinde, v redakční budově Lidové demokracie.

Čtěte také

Že ale Merta navrhoval, jak se máme v Praze pohybovat, abychom zmátli estébáky i esenbáky, to si dovedu živě představit. Se svou nepraktičností a bujnou fantazií se potom každopádně pramálo hodil do éry mladého českého podnikatelství,“ vzpomíná Černý.

Spustit audio

Související