Celý život jsem chtěl hrát s velkým orchestrem, říká Vladimír Merta

23. prosinec 2020

„Merta posunul možnosti české písně až k hranicím eseje. Umí vyvážit hloubku hravostí a pevně vyklenutou skladbu improvizací, která riskuje všechno,“ říká Pavel Klusák. 

Vladimír Merta v ArtCafé

20. ledna 2021 oslaví Vladimír Merta 75. narozeniny. Pokud to okolnosti dovolí, uskuteční se v ten den jeho narozeninový koncert v pražském Divadle Archa. Vedle toho nakladatelství Galén připravuje Mertovu kolekci Vykopávky z Korintu. Během rozhovoru se Klusák mimo jiné ptá, zda Merta někdy vyhledává své jméno v Googlu a písničkář odpovídá: „Ano, googluji se dost často. Poslední dobou je totiž na YouTube hodně záznamů z mojí minulosti. A rád se dívám na toho mladíka, který tam čumí do papírů a zpívá.“

Hudba je lego. Co z toho můžeš uvařit?
Vladimír Merta

I když se rozhovor v mnoha místech dotýká toho, co se chystá, ohlíží se oba muži i do minulosti. „Celý život jsem chtěl hrát s velkým orchestrem, chtěl jsem jazzovat, ale k tomu nikdy nedošlo. Možná to ovlivnilo styl mojí hry. Naučil jsem se osobnost dělit na kytaristu, zpěváka a textaře, který těm dvěma předepisoval, co mají hrát,“ poznamenává Vladimír Merta.

Vedle hudby se do rozhovoru vlévají i další sféry, například ty literární. V létě 2020 totiž Vladimíru Mertovi vyšla próza Popelnicový román, kde sehrává hlavní postavu kotelník. „Psal jsem celý život. (....) Psal jsem systémem proudu vědomí a myslel jsem si, že si to jednou ke stáru opravím a vydám. Najednou jsem si všiml, že se to blíží. (...) Je to kniha o tom, jak si můžeš vytvořit identitu tím, že píšeš,“ popisuje jednu z vrstev své knihy Merta.

Vladimír Merta v ArtCafé

V ArtCafé uslyšíte i jednu z prvních písniček Vladimíra Merty pojmenovanou Nádražní postavy. Hraje ji přímo ve studiu. Ve vysílání zazní i ukázka z knihy Popelnicový román, čte autor sám.

Pořad připravil: Pavel Klusák
Text: Tereza Lišková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.