Pavla Horáková: Receptář nejen pro advent
Nedávno se mi dostala do rukou pozoruhodnost – sbírka rad a receptů pro domácnost a hospodářství z roku 1868. Pod sebejistým názvem Zlatá domácí kniha ji vlastním nákladem v Praze vydal autor, který se podepsal jen jako „zkušený hospodář“. Podtitul knihy zní „Nevyčerpatelná pokladnice, domácí věrný rádce hospodářský pro každého, komuž domácnost jest milá“.
Čtěte také
Ve svazku se zažloutlými listy se nachází spousta praktických návodů, které odrážejí každodenní život v devatenáctém století, jak ho známe z knížek. „Barvy zašlé, kterak obnoviti“, dozvídáme se hned zkraje. Blechy, kterak se vyhubí; bolení zubů, kterak se odpomůže; býk tvrdošíjný, kterak tahu zvykne; jak na cídění nádob silně zapáchajících; červotoč, kterak se zamezí; jak hovězímu dobytku trkání odnaučit; či jitrnice zmrzlé, kterak dřívější chuti nabudou – to vše a k tomu rady pro výchovu dětí i manželské soužití.
Některé recepty působí velmi rozumně a mohly by dobře posloužit, pokud nechceme nebo zrovna nemůžeme použít prostředek z lékárny nebo drogerie. U řady návodů je na místě zvýšená ostražitost – jako například u odstavce, jak léčit žloutenku pomocí sympatetického principu, konkrétně opakovaným močením na bílé plátno do té doby, než se celé zabarví a žloutenka sama vyjde z těla.
Čtěte také
Nejeden prastarý recept může posloužit jako inspirace v předvánočním a zimním čase. Z návodu na „lihovinu, biskup zvanou“ zimní pohoda přímo dýchá. „Slupky z hořkých pomerančů a možnoli nezralé pomeranče, hodně trpké, obou asi 3 loty rozkrájíme a přidavše 1 kvintlík hřebíčku, 1 a ½ kvintle skořice a 1 a ½ kvintle galgantu, polijeme vše pintou dobrého lihu 30 stupňů silného. Když smíšenina asi 24 hodin v mírném teple postála, slije se a v lahvích uschová aneb začerstva požije.“
Kvintlík v té době v Rakousku představoval trochu přes čtyři gramy, lot byly čtyři kvintlíky. Libra byla 560 gramů a přesně tolik kakaových zrn je podle Zlaté domácí knihy potřeba na výrobu domácí čokolády. A taky libra bílého cukru, jeden a půl lotu skořice, kvintlík kardamomu, jeden a půl kvintlíku hřebíčku a jeden kvintlík vanilie. Kakao se upraží, roztluče v nahřátém hmoždíři a promíchá s tlučeným cukrem a kořením. Směs se vylije do forem, nechá vychladnout a můžeme servírovat domácí čokoládu.
Čtěte také
Vánoční františky vyrobíme tak, že „drobně rozmělněné dřevěné uhlí smícháme a utřeme s řídkým klím neb klihem, přidáme trochu tlučeného benzoe, kadidla aneb jantaru a mastixu, a z toho těsta uděláme tak zvané františky. Když uschnou, jsou ku potřebě.“
Podomácku si můžete vyrobit i parfém „Eau de mille fleurs, věrně dle původního francouzského receptu“. Potřebujete tři kvintlíky bergamotového oleje, půl kvintlíku neroliového, jeden a půl kvintlíku citronového, osm kapek muškátového, dva škruple (asi 2,5 gramu) levandulového, půl kvintlíku rozmarýnového, stejně tolik skořicového, deset kapek hřebíčkového oleje, 10 gránů (asi šest gramů) praženého mošusového pytlíčku, 8 gránů ambry, jeden lot (asi 16 gramů) peruviánského balšamu a jednu libru nejlepšího lihu. „Tyto látky nechej po 8 dní na mírně teplém místě smíšené stát a pak tekutinu skrz bílý tiskací papír proceď.“
Čtěte také
Co je parfém platný pod stromečkem, když máte ucpaný nos. Proti kašli, rýmě a bolení v krku nastuzením povstalým Zlatá domácí kniha doporučuje silný odvar šalvěje medem neb cukrem oslazený, k užívání zatepla 6–12kráte denně po lžíci.
Zajímá-li vás, jak na pocení nohou, koně jankovité, kterak se léčí, vejce zanešené, kterak najdeme, nebo jak vyrobit životní elixír čili prostředek ku prodloužení života, půldruhého století starou moudrost Zlaté domácí knihy najdete v digitální podobě na stránkách Národní knihovny.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.