Paulínka v akci

22. prosinec 2011

Pozvání do čtvrteční Čajovny přijala řeholní sestra z kongregace Dcer sv. Pavla Andrea Hýblová (nar. 1975).

Kdysi dávno si plánovala jinou cestu životem, studovala DAMU a jako dramaturgyně spolupracovala například na inscenaci hry Josefa Topola Slavík k večeři v chebském divadle. Jak vyplývá z jejího vyznání na internetu, pak se ale něco změnilo: “Počátek mého povolání je spojen s konverzí. V okamžiku, kdy jsem poznala Boha, či ještě lépe, kdy mi On sám dal zakusit svou přítomnost, jsem zatoužila poznat ho ještě více a být stále s Ním. Samozřejmě, že jsem hned nemyslela na zasvěcený život, vždyť jsem skoro ani nevěděla, že něco takového na přelomu 2. a 3. tisíciletí ještě existuje! Dokonce jsem brzy mezi křesťany objevila chlapce a zdálo se, že nám to spolu 'sluší'. Říkala jsem si, jak je to mezi katolíky dobře zařízené: jeden uvěří a hned mu Pán Bůh nadělí ženicha!

Byli jsme spolu asi tři měsíce a já pak na měsíc odjela do zahraničí. Každý den jsem se modlila za náš vztah. Našla jsem totiž v německé modlitební knížce modlitbu pro zamilované (žádalo se i o dar rozlišení, zda je to ten pravý vztah). A tak jsem se modlila a každý večer před usnutím přemýšlela, jak bych si představovala svatební šaty a kde by se svatba měla konat… Jenže jednoho rána jsem se probudila s naprosto jasným pocitem: svatba nebude. A co 'hůř', tenhle pocit mne už neopustil. To bylo ještě před mým křtem. Ale už od tohoto okamžiku jsem se snažila dávat si 'bacha' a nevysílat falešná znamení k dalším chlapcům, abych jim neublížila. Protože jsem byla čím dál více zamilovaná… do mého Pána!”

V rozhovoru Andrea podrobněji představí své aktivity, promluví o cestách do zahraničí a také o nakladatelství a knihkupectví Paulínky, v němž působí. Pořad připravila a živě uvádí Kateřina Rathouská.

autor: krs
Spustit audio