Nikdo není uvolněný, když se nechává malovat, říká výtvarnice Hana Puchová

25. září 2017

S přední ostravskou výtvarnicí o její práci, tématech, která zpracovává, nebo přátelství s Janem Balabánem. Pořad je proložen mikrorozhovory s lidmi, které portrétovala.

Hana Puchová je bytostná malířka. S médiem malby pracuje obratně a sebejistě, ne však vtíravě. Vybírá si klasická témata jako zátiší nebo portrét. Objekty svého zájmu cizeluje v jemné stylizaci, která se stává sjednocujícím prvkem jejích pláten.

Její malba může na první pohled působit až dětsky popisně, avšak už při druhém pohledu divák odhalí bravurní provedení, kde není prostor pro nahodilost a prvoplánovost. Uříznutá květina ve váze na nočním stolku, nedopitá káva a deodorant jako důkazy lidské přítomnosti. Výjevy, které v běžném denním provozu přehlédneme, se na plátně Puchové stávají existenciálním dramatem, které vás donutí k zastavení a zamyšlení.

Hana Puchová: Jan a Daniel (2010)

Hana Puchová je jednou z nejvýraznějších stálic ostravské scény. Narodila se 15. 4. 1966 v Ostravě, kde také vystudovala střední školu a pracovala jako aranžérka. V roce 1991 byla přijata na VŠUP do ateliéru ilustrace a grafiky Jiřího Šalamouna.

Studium završila v roce 1997 úspěšnou obhajobou diplomové práce, jejíž součástí byly ilustrace básnické sbírky Malá nezbednice, série kvašových maleb Vítkovice a autorská kniha s akvatintami Dopis z Marseille. Po absolutoriu se vrátila zpět do Ostravy a nastoupila jako učitelka výtvarné výchovy na Církevní základní školu Přemysla Pitra, kde působí dodnes.

Hana Puchová – ukázky z tvorby
autor: Jan Šnéberger
Spustit audio