Nitro dlaně. Pásmo básní a dalších textů Janusze Stanislawa Pasierba

26. prosinec 2022

Duchovně laděné verše a výtvarné reflexe polského básníka, historika umění a katolického kněze v překladech Františka Xavera Halaše. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Překlad a průvodní slovo: František Xaver Halaš
Připravila: Lucie Novotná
Účinkují: Lukáš Hlavica, Miroslav Táborský a Jaroslav Someš
Hudební spolupráce: Jan Trojan
Režie: Lukáš Hlavica
Natočeno: v roce 2022
Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Janusz Pasierb se narodil 7. ledna 1929 v Lubawie na Pomoří v učitelské rodině. Teologii studoval v Pelpinu, kde byl v roce 1952 ordinován. Byl profesorem na humanistické fakultě varšavské teologické akademie a profesorem v Pelpinu. Přednášel však nejen po celé Evropě, ale i v zámoří. Stal se členem mnoha polských i mezinárodních vědeckých společností, mimo jiné papežské komise ochrany uměleckého dědictví nebo sdružení konzervátorů a uměnovědců v Instituto del Sacro Romano Impero, či v Evropském centru kultury a Evropské akademii věd a umění. Doma v Polsku působil v radě pro ochranu památek ministerstva kultury, na polské Akademii věd, zasedal v radě pro kulturu prezidenta Wałęsy. Byl členem Sdružení polských spisovatelů a Penklubu. Mez Pasierbova nejdůležitější díla v jeho oboru patří: Člověk a jeho svět víry v umění renesance (1969), Vertikální rozměr kultury (1983). Vícekrát se zaobíral deskovým obrazem Częstochowské Madonny a uměním na Jasné Hoře. Zemřel v roce 1993 ve Varšavě.

V předkládaném pásmu se Pasierb představuje jednak svou duchovní lyrikou, jednak básněmi a texty, které se odrážejí od děl, autorů a galerií především klasického umění.

autor: Lucie Novotná
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.