Nemám rád radikální změny. Rukopis jsem si našel už na škole, vystačím si s jemnými proměnami obsahu, říká malíř Jakub Hošek

5. květen 2023

Být dostatečně starý na to, aby měl co předávat dál, ale zároveň být dostatečně mladý na to, aby si rozuměl s o generaci mladšími studenty. Tento oříšek rozlouskl malíř a posledních pět let také pedagog na AVU Jakub Hošek tak, že ateliér Malba III vede ve věkově rozrůzněné trojici. Kolektiv je pro něj důležitý ve všem, co dělá, ostatně i proto před dvaceti lety založil hudebně-výtvarnou platformu  A. M. 180. Do Vizitky ho pozvala Hana Slívová.

Letos čtyřiačtyřicetiletý malíř Jakub Hošek dlouhodobě pracuje s fantaskními, emo-romantismem ovlivněnými motivy, ale také se streetartovou expresí, estetikou plakátů a obalů desek, které objevoval už jako malý kluk na zakázaných burzách, a basquiatovskou hravostí.

Čtěte také

Svůj rukopis přitom záměrně mění jen kosmeticky, a to v reakci na trendy, které se kolem něj mihnou. „Posouvám se neustále, jsem pozorovatel vývoje světa a společnosti, s každým obrazem témata updatuju. Ty změny jsou možná na první pohled minimální, ale pro mě zásadní. Do každého obrazu se dostane nějaký nový vjem ze života,“ říká.

Hudební fanatik v akci

Už od svých studií malby na AVU, kde jej zásadně ovlivnil jeho pedagog Vladimír Skrepl, se drží práce s vyřezávanou šablonou, díky které může do svých obrazů dostat pevnou, ostrou linku.

Čtěte také

Stále stejně důležitá jsou pro něj i slova a textové odkazy, úryvky hodné uměleckého ztvárnění si vypisuje z filmů, desek i knih. Každý den také na internetu pročítá a proposlouchává hudební weby, ostatně mluví o sobě jako o hudebním fanatikovi. Na kytaru sice už dávno nehraje, patnáctým rokem ale spolupořádá kutnohorskou komunitní akci Creepy Teepee. Kapely, které se na ní objevily či objeví, pustil a okomentoval ve Vizitce. Zazněli i američtí Xiu Xiu, kteří prý zcela změnili jeho náhled na hudbu. Ve Vizitce ale mluvil i o sestře Anežce, dětství a dospívání, kdy se intenzivně věnoval tvorbě plakátů, o aktuální výstavě v galerii Kostka v Meetfactory a také o způsobu, kterým spolu s Josefem Bolfem a Nik Timkovou vede na AVU jejich malířský ateliér.

Spustit audio

Související