Nejlepší horory reflektují společenské fenomény. Velkou diváckou základnu mají i u nás, říká producent Vratislav Šlajer

14. září 2021

Každý film je tak dobrý jako součet jeho tvůrců. I to je důvod, proč se Vratislav Šlajer rozhodl, že na FAMU vystuduje produkci a stane se filmovým producentem. Baví ho týmová práce, kterou dlouhodobě rozvíjí v produkční společnosti Bionaut. O hraných, ale i animovaných filmech a také o potenciálu kin a on-line platforem mluvil ve Vizitce s Ondřejem Cihlářem. 

Dobrou zprávou pro producenty a filmaře je, že se diváci po koronavirové pandemii do kin vrátili. Říká to alespoň producent a zakladatel produkční společnosti Bionaut Vratislav Šlajer: návštěvnost kin v letních měsích se vrátila na úroveň roku 2019. V přehršli premiér to však budou mít těžší artové filmy, pro které se ale zase vytvořil prostor v digitálním prostoru.

Šlajerův Bionaut nyní sklízí úspěchy se snímkem režiséra Andyho Fehu Shoky & Morthy: Poslední velká akce, který kombinuje hororovou zápletku s komedií. Exceluje v něm současná hvězda Štěpán Kozub, jenž se objeví také v novém žánrovém snímku Bionautu Hrana zlomu. Jestliže v prvně jmenovaném filmu ukázal svou tvář jokera, v temném, vážném a vskutku hororovém debutu režiséra Emila Křižky se mu podle Šlajera nikdo smát nebude.

Štěpán Kozub ve filmu Hrana zlomu

Přichází Planet Dark

Hrana zlomu je prvním filmem, který Bionaut pošle ven pod hlavičkou Planet Dark, což je multimediální platforma pro fanoušky temnějších žánrů. Fandou žánrové kinematografie, a obzvláště hororů, je i Vratislav Šlajer.

Čtěte také

„Nejlepší horory reflektují současnost, společenské fenomény a stylizují je do zážitku. Po zhlédnutí dobrých hororů je divákovi pak často líp,“ myslí si. Žánru se v současné době v Evropě i v Americe daří, solidní diváckou základnu má ale i v České republice. Sám Šlajer pak preferuje převážně horory, které se zabývají právě společenským tématem a mají prvky klasického dramatu, tedy pracují s postavami a jejich temnou stránkou. V tomto směru doporučuje například americký sci-fi horor Tiché místo 1 a 2.

Spustit audio

Související