Youtubery nezatracuji, jejich selfíčka a mluvení přímo do kamery ovlivňují současnou kinematografii, říká Andy Fehu, režisér Shokyho a Morthyho

26. září 2021

Jeho komediální horor Nenasytná Tiffany nadchl před šesti lety řadu fanoušků, filmařských kolegů i kritiků. Teď režisér Andy Fehu do oblíbeného mixu strachu a zábavy přidal ještě fenomén youtuberství a také populárního herce Štěpána Kozuba. O okolnostech vzniku filmu Shoky a Morthy: Poslední velká akce, který je možné vidět i na nočních projekcích v rámci karlovarského festivalu, mluvil ve Vizitce s Ondřejem Cihlářem.

Rambo, Terminátor, Moucha, Predátor, Komando – to je jen krátký výčet filmů, které Ondřej Pavliš jako malý kluk objevil ve videopůjčovně doma ve východočeské Poličce. V nevelké místnosti plné barevných videokazet za pětadvacet korun na den se zrodily dvě věci: jeho láska k filmu a taky přezdívka. Ve světě kinematografie je totiž Pavliš známý jako Andy Fehu. „Andy neboli Ondřej je po Kaufmanovi, jeho Muž na měsíci mě hodně ovlivnil a já byl šťastný, že k sobě skrz křestní jméno máme blízko,“ usmívá se. Příjmení Fehu odkazuje k další Ondřejově zálibě z dětství, mezi které patřily nadpřirozené jevy, záhady a také runové písmo. „Neměl jsem moc dobrý vztah s otcem, a když jsem se chtěl na základní škole podepsat pod svůj amatérský film, máma mi poradila, ať se zeptám run. Se zavřenýma očima jsem si vylosoval pozitivní runu Fehu, což znamená bohatství,“ vysvětluje.

Štěpán Kozub a Jakub Štáfek v titulních rolích filmu Shoky & Morthy: Poslední velká akce

Jednou amatérem, navždy amatérem

Amatérský film se nadlouho stal jeho doménou, se svými krátkometrážními filmy objížděl specializované festivaly, kterých byly v devadesátých letech desítky. Sbíral zkušenosti, nasával postřehy odborných porot, navazoval kontakty, spolupracoval s těmi, kteří ho zaujali, osvojil si filmový střih a hlavně se naučil pracovat s minimem prostředků. „Jestliže slovo amatér pochází od slova amare neboli milovat, amatérem zůstávám dodnes,“ podotýká. I v časech svého aktuálního filmu Shoky a Morthy: Poslední velká akce, který za čtrnáct dní od premiéry posbíral přes dvacet tisíc diváků v kinech.

Tomáš Magnusek ve filmu Shoky & Morthy: Poslední velká akce

Ve snímku s hvězdnou trojicí Štěpán Kozub – Jakub Štáfek – Tomáš Magnusek v rolích více či méně úspěšných youtuberů kombinuje své oblíbené téma paranormálních jevů s hororem a humorem. Aktivity youtuberů přitom v době vzniku scénáře nebyly ani zdaleka tak rozšířeným fenoménem a více než o vliv, peníze a počet lajků šlo dotyčným o vypečené vtípky neboli pranky. Ačkoliv sám Fehu kromě dvojice Viral Brothers, která si svůj účet založila v roce 2011, nikoho dalšího aktivně nesledoval, youtubery a jejich touhu po úspěchu nezatracuje. „Je to tvrdá dřina, aby se youtuber proslavil, musí několikrát za týden vymyslet dobrý obsah. Musí na sobě makat, rozvíjet se. Za to klobouk dolů. Ostatně youtuberství ovlivnilo i současnou kinematografii, ve filmech napříč žánry se objevuje například pro youtubery typické selfíčkování nebo mluvení do kamery,“ vysvětluje Fehu. 

Ve Vizitce hovořil také o tom, proč do filmu obsadil kontroverzního herce a režiséra Tomáše Magnuska, co má rád na hudebních coververzích a jak ho ovlivnila studia filmové vědy, která v době, kdy jej kontinuálně nepřijímali na FAMU, stihl absolvovat na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Spustit audio

Související