Národní Nová krev

26. prosinec 2015

Hostem sváteční Noční Čajovny byl režisér a umělecký ředitel Činohry Národního divadla Daniel Špinar.

Držitel Ceny Alfréda Radoka za inscenaci Büchnerova Vojcka v Divadle na Vinohradech se ucházel o šéfovský post s projektem Nová krev. Podle dramaturgyně Marty Ljubkové, která patří do Špinarova týmu, je krev

"Životadárná tekutina – a samotné slovo najdeme v řadě spojení. Nechme teď raději stranou ty, kteří nám pijí krev a pouštějí nám žilou, nebo jsou schopni se do krve pohádat, případně chvíle, kdy by se v nás krve nedořezal, a mysleme spíš na to, co nám vlévá krev do žil. Představme si, že přichází čerstvá krev, která by pro divadlo klidně vykrvácela – protože, jak známo, krev není voda. Ten název znamená víc než jen příchod nového vedení, je to i pokus dát divadlu nové impulsy. Při vědomí velké a zavazující tradice, ale i s ohledem na měnící se svět."

Pod hlavičkou Nové krve tvůrci dále připravili tři večery, v jejichž rámci měli návštěvníci možnost "nahlédnout na náš soubor a naše budovy z trochu jiné perspektivy," dodává Ljubková. S jakým zájmem se akce setkaly a co přinesly divákům i inscenátorům? Dočkáme se jejich opakování? Dozvíte se 26. prosince.

03514676.jpeg

Dalšími tématy rozhovoru budou inscenace, které přinesl podzim 2015 (Spolu/Sami v režii Daniela Špinara, Modrý pták v nastudování Štěpána Pácla), a také pohled do budoucnosti, například na Nezvalovu Manon Lescaut s premiérami 11. a 12. února 2016.

autor: krs
Spustit audio