Marie Nováková: Dobrý šéf

9. červen 2023

Každý z nás měl, má nebo v budoucnu bude mít blbého šéfa. Je to sdílená zkušenost. Postava blbého šéfa se v literatuře a filmu objevuje jako archetyp i klišé. Ale vytvořit postavu dobrého šéfa tak, aby nebyla nudná a suchopárná ve svém neochvějném smyslu pro spravedlnost, ve svém nadání nalézat geniální řešení, ve svém přísném, ale spravedlivém způsobu vedení firmy, partaje, vesmírné lodi nebo nemocnice, to není nic jednoduchého.

Znám ale jednoho výjimečného šéfa, který je dobrý a jeho charakter je přitom tak plnokrevný, že se stal hrdinou desítek románů a já sama jsem si ho oblíbila už v dobách, kdy jsem ještě ani netušila, co všechno obnáší vztah nadřízených a podřízených.

Čtěte také

Tím mužem je komisař Maigret, k němuž jsem přilnula díky rozhlasovým adaptacím detektivních románů Georgese Simenona v hlavní roli s Rudolfem Hrušínským. Ten dokázal pouhým hlasem stvořit detailně propracovaný, živoucí portrét a plně se v postavě pařížského detektiva zabydlel.

Díky jeho povzdechům, mručení, vrčení, mlaskání, pochechtávání se a jemným odstínům intonací člověk bez váhání rozpozná rozpoložení, postoj, myšlenkové pochody i míru únavy věhlasného šéfa ze Zlatnického nábřeží.

Maigret je respektovaným a milovaným šéfem, protože je dobrým člověkem. Vždycky se kloní na stranu slabších. Prostitutky a zlodějíčci mu na ulici s úsměvem mávají. Lépe je mu v malých hospůdkách, kde to čpí vínem než v dekadentních vilách bohatých rodin, kde mu zakazují kouřit.

Čtěte také

Když dostane případ, tak se nežene za rychlým výsledkem, vyčkává, pozoruje, poslouchá, povídá si, snaží se porozumět a soucítí. Lidé ho zajímají jako nositelé pozoruhodných příběhů a osudů, jako nádoby plné citů, nezahojených ran, nenaplněných ambic, frustrací a obav, nikoli jako pachatelé. Dovede si mezi podezřelými nalézt na krátkou dobu vyšetřování přátele a těšívá se na setkání s nimi a jemné, nenásilné rozplétání nitek na pozadí případu.

Jeho nadřízeným mezitím tečou nervy, ale Maigret se nenechá honit a stejně přistupuje i ke svým podřízeným. Ví totiž, že vyčerpání vede k chybám, že v přehlceném mozku není místo pro nápady, a že unavené tělo se těžko brání útoku. V takových situacích je Maigret vůči svým podřízeným nekompromisní.

Čtěte také

Když komisař zavelí, je třeba si dát bezodkladně šlofíka, poobědvat, zatancovat si nebo jít na rande. Je to rozkaz. A když se některý z podřízených zamiluje do pachatelky, přiopije se a nechá obalamutit podvodníkem nebo usne na hlídce, Maigret se chvíli vzteká, ale chápe a netrestá. Není to polobůh, je to taky jenom člověk, co si rád udržuje hladinku, občas ho přemůže lenost nebo se dopustí chybného úsudku, protože podlehne přílišným sympatiím nebo antipatiím.

Myslím, že asi nikdy nebudu ničím šéfem, ale kdyby náhodou, mám v Maigretových příbězích dokonalou příručku.

autor: Marie Nováková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.