Legendy Činoherního klubu očima Jana Kačera. Populární divadlo v ulici ve Smečkách oslavilo 55 let své existence

29. prosinec 2020

Byl založen na půdě někdejšího Pickova Divadla Paravan z iniciativy režiséra Ladislava Smočka, dramaturga Jaroslava Vostrého a herce a režiséra Jana Kačera. Generačně spřízněná skupina umělců z ostravského angažmá vytvořila v roce 1965 základ hereckého souboru komorního divadélka, s nímž záhy po otevření dobyli Prahu. Pěti z nich – Petru Čepkovi, Josefu Somrovi, Jiřině Třebické, Františku Husákovi a Pavlu Landovskému – se věnuje Jan Kačer ve vzpomínkovém cyklu Legendy ČK.

Všechny epizody

Kačerův úmysl sehnat ty nejlepší herce pro repertoár nového divadla měl za následek, že se Činoherní klub začal formovat coby divadlo postavené na hereckých výkonech výjimečných osobností. Jako jeho programový cíl označil dramaturg Jaroslav Vostrý „hledání možností herců a jejich prostřednictvím i možností člověka“. Touha vymezit se proti ideologii oficiální kultury i samotné dispozice scény (mělké jeviště na dotek od diváků) vedly k potřebě nekašírovaného, autentického uměleckého výrazu. Není divu, že tento ostrůvek svobody byl představitelům totalitní moci trnem v oku. Roku 1974 byla většina vůdčích osobností donucena opustit divadlo. Jan Kačer byl poslán zpět do Ostravy a dalších deset let strávil v tamějším Státním divadle. 

Vltavská série Legendy ČK vypráví osudy pětice výrazných hereckých osobností od chvíle, kde se s nimi Jan Kačer seznámil přes období společné tvorby i vzájemného odloučení. Jeho vzpomínky dokumentují profesní i osobní zážitky a na jejich pozadí principy tvorby nejslavnější éry Činoherního klubu. 

Cyklus připravila Šárka Švábová. Již nyní chystáme na začátek příštího roku jeho pokračování.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.