Kreslíř a dřevorytec

15. únor 2015

Literárně-hudební pásmo z imaginárního setkání dvou originálních výtvarníků Josefa Váchala a Alfreda Kubina.

Poslouchejte na Vltavě 15. února 2015 ve 14:00.


Výtvarníci Alfred Kubin a Josef Váchal se nikdy nesetkali, věděli však o sobě: v roce 1928 navštívil Váchal Kubinovu pražskou výstavu. O šestnáct let později obdržel Kubin od výtvarného kritika Františka Holešovského cyklus Váchalových dřevorytů ilustrujících sbírku Ruce Otokara Březiny, jimiž byl nadšen a – jak píše v děkovném dopisu - posílen ve vlastních vizích.

03315683.jpeg

Kubina spojuje s Váchalem mnohé: vedle záliby v tajemných, mystických či groteskních námětech, je to především okouzlení Šumavou, které se významně promítlo do jejich práce: Kubin se v několika grafických cyklech nechal inspirovat šumavským bájeslovím a Váchal tomuto kraji vzdal poctu svou velkolepou knihou Šumava umírající a romantická.

V našem pořadu z cyklu Souzvuk se alespoň na chvíli tito dva velcí středoevropští umělci setkají, a to prostřednictvím svých vzpomínek a úvah, v nichž se představí jako dva skvělí vypravěči.


Připravil: Ze vzpomínek, úvah, glos a rozjímání obou autorů vybral a z překladů Kubinových textů od Jany Zoubkové a Františka Holešovského pořad sestavil Petr AdámekRežie: Markéta Jahodová

autoři: Miloš Doležal , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio