Klára Novotná

slovesný dramaturg

Podílí se na přípravě a dramaturgii rozhlasových her.

Vystudovala činoherní dramaturgii a teorii a kritiku na DAMU. Působila jako dramaturgyně v kladenském divadle a v Divadle na Vinohradech.

Do Českého rozhlasu přišla v roce 2011 a podílí se na přípravě a dramaturgii rozhlasových her. Je garantem Hry na sobotu a Hry na neděli ve vysílání Českého rozhlasu Dvojka.

Na rozhlasových hrách spolupracovala s autory Markem Epsteinem (Pescho, Na věky věků), Petrem Pýchou (mj. Podletí, Benzína Dehtov, Bulhar), Jaroslavem Rudišem (Podletí, Winterbergova poslední cesta), SdCh (mj. Ze všech sirek poslední zápalka, Poslední husička) a řadou dalších. Připravila adaptace děl Tennessee Williamse, Williama Shakespeara, Gabriely Preissové, Jeana Giraudouxe, Rolanda Schimmelfenniga nebo Michala Walczaka. Je autorkou dramatizací Montgomeryové Anny ze Zeleného domu, Grosmanova Obchodu na korze a pětidílného seriálu Tobiáš Lolness podle románů Timothéa de Fombelle. Společně s kolegyní Renatou Venclovou koncipovala a připravovala pořad Kabaret v éteru. V letech 2013, 2016 a 2020 spoluorganizovala autorské soutěže Českého rozhlasu.

Všechny články

Stránky

Sledujte nás

Kolegové