Tennessee Williams: Tramvaj do stanice Touha. Drama o tragickém míjení povah, cest srdcí a nenaplněných snů

13. únor 2024

Nadčasový příběh zasadil autor do drsného, ale poetického prostředí New Orleans konce čtyřicátých let. V hlavních rolích vztahového čtyřúhelníku se představí Helena Dvořáková, Magdaléna Borová, Petr Lněnička a Marek Holý. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Vzhledem k prezentovanému prostředí a charakterům postav obsahuje rozhlasová hra expresivní výrazy.

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Klára Novotná
Účinkují: Helena Dvořáková, Magdaléna Borová, Petr Lněnička, Marek Holý, Kajetán Písařovic, Ivana Machalová, Natália Drabiščáková, Kamil Halbich, Gabriela Míčová, Tomáš Karger a Klára Cibulková
Překlad: Ester Žantovská
Zvukový mistr: Dominik Budil
Zvukový design: Miroslav Tóth
Hudba: Hanuš Axman
Režie: Petr Mančal
Natočeno: 2021
Vzhledem k prezentovanému prostředí a charakterům postav obsahuje rozhlasová hra expresivní výrazy.

V dramatu, které se po sedmdesát let těší stálé přízni a pozornosti divadelníků i diváků, je do rozkladné, ale podmanivé atmosféry koloniální čtvrti New Orleans zasazen nadčasový příběh o tragickém míjení povah, cest srdcí a nenaplněných snů.

Stárnoucí kráska Blanche přijíždí po ztrátě rodinného sídla na návštěvu ke své mladší sestře Stelle a s sebou přiváží svou nevyslovenou minulost i nesplnitelné touhy. Její křehké emoce i zoufalá snaha udržet dojem jižanské dámy naráží na nelítostné prostředí chudinské čtvrti a především na hrubou přímočarost Stellina manžela Stanleyho.

Chvíli se zdá, že by její přepjatá duše, marně hledající ochranu, mohla najít útočiště u Stanleyho kamaráda a pokerového spoluhráče Mitche. Ale právě Stanley, pro kterého se neustále prodlužující přítomnost švagrové stává nesnesitelnou, zjistí nelítostnou skutečnost, kterou odhalí své ženě a posléze i Mitchovi – Blanche přinutil opustit domov fatální morální i finanční úpadek a nemá kam a ke komu se vrátit.

Svým neurvalým sfouknutím prachu iluzí změní obraz éterické bytosti ze vzdáleného, lepšího světa na trosku propadající alkoholu a duševním úzkostem. Jenže ačkoli se to může stát nepochopitelné, vzdálené a neslučitelné charaktery Stanleyho a Blanche mají ve svých nejhlubších vrstvách příliš společného, než aby jejich střet mohl skončit pouhým rozchodem do stran, ze kterých přišli.

Skutečnost, že se Stanley ve chvíli otevřeného konfliktu Blanche fyzicky zmocní, je kulminací jejich dosavadního boje. Teprve potom zůstává Blanche pokořená, zcela osamělá, ponechaná svým nenaplněným touhám a temným stínům vlastního nitra.

Spustit audio

Související