S.d.Ch.: Můj vůz je před vraty. Hra o minulosti inspirovaná tragickým osudem prezidenta Háchy

12. červenec 2022

Před 150 lety se narodil Emil Hácha, prezident pomnichovské republiky a protektorátu, později vnímaný jako kolaborant a zrádce. Hořký závěr jeho života se stal inspirací pro dramatickou kompozici Miloslava Vojtíška aka S.d.Ch. Poslechněte si hru o minulosti, kterou projíždí pancéřovaný kabriolet Mercedes Benz 770, osobní dar Vůdce Emilu Háchovi k narozeninám v létě 1942, těsně po skončení heydrichiády. Premiéru najdete on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Státní prezident (Radoslav Šopík), Kancléř Popelka (Viktor Skála), Fotoreportér Hájek (Tomáš Šulaj), Jiří Trnka (Petr Kubes), Státní tajemník Frank (Martin Siničák), Nepotvrzený prezident (Luděk Randar), Sekretář Nepotvrzeného prezidenta (Michal Bumbálek), Sestra Milada (Markéta Sedláčková), Nadstrážmistr (Michal Isteník), Šéflékařka (Eva Novotná), Kléma (Petr Štěpán), Václav (Milan Němec)
Dramaturgie: Klára Novotná
Zvukový mistr: Lukáš Dolejší
Hudba: Mario Buzzi
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 12. 7. 2022
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu

Za automobilem, který si Hrad ponechal i po válce a nakonec po překarosování sloužil i komunistickým papalášům, se táhnou paradoxy temných let, jež vytvořily obraz Emila Háchy jako kolaboranta a zrádce, i otázka odpovědnosti elit a smutný únik od vlastní paměti a svědomí – především těch, kteří Háchu na Hradě vystřídali. To vše v nepopisném, osobitém a provokativním stylu S.d.Ch. Prezident touží být už jen básníkem a šéflékařka přichází bez pozvání.

Čtěte také

Doc. JUDr. Emil Hácha (12. července 1872) pocházel z Jižních Čech a právnický titul získal ještě za Rakouska-Uherska, v roce 1895. Vznik Československého státu mu přinesl členství u Nejvyššího správního soudu a následně se stal, díky mimořádným odborným znalostem a kvalifikaci, členem haagského rozhodčího soudu. Mnichov 1938 a následný exil prezidenta Beneše znamenal pro stárnoucího právníka nečekanou novou, temnou životní etapu, poznamenanou v osobním životě také náhlou smrtí milované ženy Marie.

Osudný rok 1938

Následoval však březen 1939, vznik Slovenského štátu a další fatální události, vrcholící po třech letech války nacistickým běsněním v závěru heydrichiády. To vše se zásadním způsobem podepsalo na Háchově fyzickém i duševním zdraví a nejvyšší představitel státu se postupně propadal do apatie a stával bezmocným proti vnějším tlakům.

Miloslav Vojtíšek alias SdCh

Miloslav Vojtíšek alias S.d.Ch.

Autor pod pseudonymem S.d.Ch. je spisovatel, dramatik, skladatel a textař, lídr kapely Ruce naší Dory, někdejší správce hřbitova i správce fotbalového hřiště. Je držitelem dvou Cen Alfréda Radoka za nejlepší původní českou a slovenskou hru a ceny Muriel za komiks Varlén.

30. listopadu 1938 byl dr. Hácha řádně zvolen prezidentem takzvané druhé republiky, která se po čtyřech měsících stala zmrzačeným Protektorátem. Do úřadu vstupoval se sebezapřením a s pocitem služby poníženému národu, po jejímž odvedení bude moci předat úřad zpět předchozímu prezidentovi.

Hořký konec

Po válce byl tak za svou službu odměněn zatčením a nedůstojným pobytem v pankrácké věznici, proti kterému nezmohla nic ani pečující dcera Milada. Emil Hácha se soudu nedočkal – zemřel 27. června 1945.

S.d.Ch. si pro svou dramatickou kompozici vybral právě období závěru Háchova života. Rozhodně však neměl v úmyslu vytvořit historický dokument  rozporuplností, naléhavostí a tragikou událostí i lidských osudů se nechal inspirovat k vlastnímu příběhu.

autoři: Klára Novotná , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

  • České léto na Vltavě

    Ve vysílání nabídneme například výběr z povídek Josefa Škvoreckého, Franze Kafky či Jaroslava Haška, hry Václava Havla či Pavla Kohouta.