Jedinečná ratanová kolekce. Nábytek kultovní italské dekoratérky Gabrielly Crespi se poprvé dostává do sériové výroby

8. březen 2022

Re-edice již dávno nevyráběného historického nábytku 20. století jsou dnes relativně běžnou součástí kolekcí předních nábytkářských značek. Jednou z těch, které na opětovné produkci často zapomenutých návrhů postavily svou produkci, je dánská značka Gubi. Aktuálně do své kolekce přidala také nábytkové kousky od italské návrhářky Gabrielly Crespi (1922–2017). 

Letos by Crespi oslavila 100. narozeniny. To byl také jeden z důvodů, proč se dánská společnost Gubi rozhodla do svého portfolia zařadit kolekci Bohemian 72, která se sestává z několika kusů ratanového sedacího nábytku a svítidla. Právě ratan patřil mezi charakteristické prvky tvorby italské návrhářky

Ratanový nábytek z kolekce Bohemian 72 dánské zančky Gubi

V roce 1948 se Gabriella provdala za Giuseppe Maria Crespiho, člena známé italské rodiny, která vlastnila textilní továrny a národní deník Corriere della Serra. Svou profesionální kariéru začala na konci padesátých let, poté co vystudovala na milánské polytechnice v prostředí nedílně spojeném se špičkovým italským designem. Jejími vzory byli Le Corbusier a Frank Lloyd Wright. Záhy však klasický modernistický přístup opustila a začala se věnovat návrhům drobných objektů a šperků ze zlata a stříbra. Spíše než Bauhaus jí inspirovali renesanční mistři a jejich řemeslné dílny.

Ratanový nábytek z kolekce Bohemian 72 dánské zančky Gubi

Své první kolekce prezentovala s velkým úspěchem v Miláně a okamžitě si jich všimli významní klienti, včetně značky Tiffany & Co., či obchodní dům Bonwit Teller. Později se Crespi spojila se svým nejvýznamnějším komerčním klientem – módním domem Dior. Pro jejich dárkové a interiérové oddělení navrhovala drobné dekorativní objekty, šperky, příbory i nábytek. Spolupráce s Diorem trvala více než 20 let.

Sedmdesátá léta byla pro Gabriellu Crespi zlatým obdobím. Věnovala se především vlastním nábytkářským kolekcím. Kolekce jako Plurimi, Z Line, Obelisk, Moons, Yang Ying nebo Kaleidoscope získaly mezinárodní popularitu a své interiéry si jimi vybavovali saudský král Faisal, šáh Reza Pahlavi, Grace Kelly, Audrey Hepburn nebo Gunter Sachs, který se stal pravidelným zákazníkem mnoha evropských dekoratérů a designérů.

Z tohoto období pochází také obnovená kolekce Bohemian 72, která se díky značce Gubi opět dostane na světlo světa, v sériové produkci vůbec poprvé. Crespi totiž nabízela své výrobky ve vysoce limitovaných sériích.    

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související