Soutěží se od Eiffelovky po Versailles. Navštivte s námi hlavní olympijská sportoviště

26. červenec 2024

Nejvíc ekologické i nejvíc elegantní. Takový je cíl letních olympijských a paralympijských her, které letos hostí Paříž. Francie se tak na přelomu července a srpna stala nejsledovanějším místem planety. I proto chce předvést to nejlepší, co má. Sportoviště jsou připravená nejen v centru Paříže u památek, jakými jsou Eiffelova věž, Trocadéro nebo Náměstí Svornosti s egyptským obeliskem. Místem her se stane i zámek ve Versailles, který ve svém parku předvede eleganci jezdectví.

Olympijské hry jsou i příležitostí, jak ukázat rozvoj architektury a urbanismu. V obci Colombes, kde dodnes stojí historický olympijský stadion z her v roce 1924 (na kterém později běhal i Emil Zátopek), postavili novou ekologickou tribunu pro utkání pozemního hokeje. Stavba bude následně sloužit celému departmentu.

Pozornost si tak zaslouží i národní velodrom v obci Saint-Quentin-en-Yvelines. Stavba, která vznikla už před 12 lety, a dnes chce zvýšit zájem o cyklistiku. Je to i předměstí Saint-Denis, které se stane pomyslným epicentrem pro sportovkyně a sportove, protože zde stojí olympijská vesnice. Nová výstavba se po skončení her stane domovem pro obyvatele této v minulosti nechvalně zmedializované severní části regionu Ile de France. 

Jeden z mála nových stadionů tady vyrostl naproti slavnému Stade de France. Nové Aquacentrum, kde se bude skákat do vody a hrát vodní pólo, je jedinou stavbou svého druhu ve Francii. Novostaveb pro tyto hry vzniklo málo. Využíváme to, co už máme. Případně se postaví sportoviště, které se ale následně rozebere, vysvětlují organizátoři.

Olympijské Aquacentrum v Saint-Denis

Naše spolupracovnice ve Francii, Marie Sýkorová, navštívila některá místa v okolí Paříže, která se stanou dějištěm letošních her. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.