Chopin je na dobrou noc, zato Ukolébavka od Skoumala je noční můrou, říká o debutovém albu Jan Čmejla

6. září 2024

Jan Čmejla patří mezi nejúspěšnější české klavíristy mladé generace. V září vychází ve vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis jeho debutové CD, jehož těžištěm je tvorba Adama Skoumala.

Vždycky jsem tíhnul k dílům pozdního romantismu či 20. století.

Jan Čmejla: PřeSkoumáno / Reviewed

Album otevírá Skoumalova trilogie Historky ze Staré Prahy, které má tři části Šašek, Alchimista a Kejklíř. „Adam chtěl vytvořit takovou trilogii, jako má třeba Ravel Kašpara noci. Chtěl vytvořit něco extrémně náročného pro klavíristu, takže je to opravdu těžké dílo na přečtení. Je to takový oříšek,“ říká klavírista. O Adamu Skoumalovi hovoří jako o Chopinovi 21. století a právě s Chopinovou tvorbou staví Skoumala do určité konfrontace. Od obou autorů hraje Ukolébavku… „Skladba od Chopina se spíše hodí na dobrou noc, skladba od pana Skoumala je takovou trochu noční můrou,“ směje se umělec. Co dalšího na albu uslyšíme? Jaké má mladý umělec plány na tento rok a jaké vidí rozdíly ve studiu hudby v Česku a v Německu? Poslechněte si celý rozhovor. 

Adam Čmejla

Hře na klavír se věnuje od svých šesti let. První hudební vzdělání získal na Základní umělecké škole Ilji Hurníka a na Gymnáziu a hudební škole hlavního města Prahy. Od roku 2018 studoval hru na klavír na Pražské konzervatoři a od roku 2022 je posluchačem Vysoké hudbní školy v německém Mannheimu. Je laureátem řady mezinárodních soutěží. 

Křest alba PřeSkoumáno / Reviewed proběhne ve středu 11. září od 14. hodin v Komunitním prostoru Smíchov.

autoři: Daniel Jäger , nav
Spustit audio

Související