Letošní Dvořákova Praha: špičkoví interpreti, oslava české hudby i open air Mahler

12. září 2024

V pražském Rudolfinu dnes začíná 17. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. Na programu slavnostního koncertu je Violoncellový koncert h moll a Novosvětská symfonie Antonína Dvořáka. Bamberské symfoniky bude řídit Jakub Hrůša, jako sólista se představí německý violoncellista Julian Steckel. Více nejen o tomto koncertu nám ve studiu prozradil ředitel festivalu, Jan Simon.

Ředitel Dvořákovy Prahy Jan Simon

Zahájení festivalu bude v rukou Jakuba Hrůši, který patří k naprosté dirigentské spičce. Letos by se měl na Dvořákově Praze představit rovnou čtyřikrát v rozpětí šesti dní. Co můžeme očekávat? „Jakub přistupuje ke každému úkolu nesmírně zodpovědně. A to, že to bude fyzicky a mentálně nesmírně náročné jsem s nadsázkou okonetoval tak, že budeme potřebovat speciální zdravotnickou službu, protože dělá čtyři různé programy. To je velmi neobvyklé. Ale vím, že to bude úžasné a garancí je právě Jakub Hrůša,“ říká ředitel festivalu.

V rámci Dvořákovy Prahy probíhá i soutěž pro mladé hudebníky a hudebnice Concertino Praga. Letos se koná už 58. ročník. „Bude to poprvé v historii, kdy bude finále ryze dámského složení. Máme čtyři finalistky ve věku třináct až patnáct let z Polska, Německa, České republiky a Číny. A dokonce díky účasti čínské finalistky bude Corcentino Praha živě sledovat více než dva miliony diváků nejenom prostřednictvím vln a streamu Českého rozhlasu, ale i platformy Amadeus. Takže na to se moc těšíme,“ odhaluje Jan Simon a dodává: „Když zavřu oči, tak slyším profesionály. Slyším obrovsky talentované a vyspělé hudebníky a hudebnice.“

A na co dalšího se můžeme připravit? Poslechněte si celý rozhovor s Janem Simonem, ve kterém nejen, že komentuje hlavní body programu, ale také osvětluje zajímavé pozadí open air koncertu Spojeni Mahlerem na pražském Výstavišti.

autoři: Daniel Jäger , nav
Spustit audio

Související