Letní filmová škola v Uherském Hradišti slaví dvojí jubileum a slibuje jedinečný filmový mejdan

2. srpen 2024

Letní filmová škola v Uherském Hradišti slaví, a to dokonce dvojí jubileum. Pod zmíněným názvem se letos koná popadesáté, ovšem sluší se připočítat ještě deset dřívějších ročníků více méně podobné akce, jen jinak pojmenované. Tehdy to byl Seminář Filmových klubů, pravda, mnohem skromnější než dnešní Filmovka… ale filmové kluby za ní stojí dodnes. 

Proto taky letos získají výroční cenu všechny, které jsou doposud aktivní. Je to milé gesto, kterým chce štáb festivalu vzdát hold všem organizátorům i členům českých filmových klubů, fenoménu, který je i v evropském měřítku ojedinělý.

V Uherském Hradišti se tak bude slavit. Na společnou merendu přijede silná sestava světových tvůrců, kteří už tu byli, ale rádi se vrátí. Konkrétně: Fridrik Thór Fridriksson z Islandu, Mohsen Makhmalbaf z Íránu, Portugalec Pedro Costa, a dva Britové: Peter Strickland a Sean Ellis. Všichni uvedou jednak své filmy, jednak filmový opus, který každý z nich nominoval na jakousi divokou kartu, tedy snímek světové kinematografie pro ně z nejrůznějších důvodů důležitý. Jihomoravská akce tak slibuje jedinečný filmový mejdan.

Ceny pro české osobnosti, jedna z nich bohužel už posmrtně

Letní filmová škola bude ovšem plná i věhlasných filmařů z našeho rybníčku. Ocenění si odnese pan Jiří Suchý a in memoriam Jan Kačer. O jejich významu není třeba mluvit. Suchý je všestranná osobnost, jejíž chapadla mocně objímají i oblast filmu, a Jan Kačer patřil mnohá desetiletí k našim nejrespektovanějším hercům i režisérům. Jiří Suchý uvede mimo jiné i svůj snímek Pochodem vchod aneb Zastavit stát, půvabný film, který vznikl „svépomocí“ během covidu v jeho bytě. Jde o originálně pojatou autobiografii, a to skrze vojenské režimy, vojáky, posádky, války a jiné konflikty. Mimochodem – věhlasný divadelník, písničkář, výtvarník a filmař chystá volné pokračování, kde rekapituluje svůj život skrze hudbu. Jan Kačer měl původně do Uherského Hradiště přijet, a podle jeho dcery se sem hodně těšil, bohužel nás ale letos v květnu opustil. Cenu tak převezme právě jeho dcera, herečka Adéla Kubačáková.

Nejen oslavy

Vedle oslav ale diváci nepřijdou ani o zaběhnuté a populární sekce, a ovšem ani o skvělý doprovodný program. V sekci Ikona se letos bude Filmovka věnovat Davidu Lynchovi, kromě toho zazáří kupříkladu němé filmy slavného japonského režiséra Yasujira Ozuhy se speciálním doprovodem, či trilogie neméně proslulého Bengálce Satjadžita Ráje z 50. let minulého století. Slavnostní zahájení festivalu obstará fungl nový film Šimona Holého Hello, Welcome, zakončení pak Vlny Jiřího Mádla. Výjimečné budou i koncerty kapel Tata Bojs a Alois Göbel, či zpěvačky Jany Kirschner.

A v neposlední řadě: se svou (jako vždy velkou) troškou do mlýna přispěje i Český rozhlas Vltava. Do stanu Českého rozhlasu připravil několik programů, například živé natáčení pořadu Vizitka či poslechy pořadů napříč vltavským schématem. Přijďte tak nahlédnout do naší rozhlasové kuchyně!

Spustit audio

Související