Vášnivý vyznavač astrologie, který dění kolem sebe podřizoval řeči hvězd. I to byl Vítězslav Nezval

17. říjen 2024

Vítězslav Nezval je určitě jednou z největších postav naší literatury minulého století. Geniální básník, prozaik a překladatel. Jeho rozsáhlé dílo začíná za první republiky a vrcholí v komunistické éře, kdy byl považován za prominenta režimu. Jaké rozpory provázely jeho život a dílo? Odpovědi hledá spisovatelka Krystyna Wanatowiczová v obsáhlém díle s názvem Nezval. Básník a jeho syn. Novinka vychází 17. října v nakladatelství Kodudek.

Krystyna Wanatowiczová

Edison, Sbohem a šáteček, Praha s prsty deště… básně Vítězslava Nezvala oslovují čtenáře i po více než půl století od jeho smrti. Bezpochyby patří k výrazným postavám naší literatury. Zájem ovšem nepřitahuje jen jeho tvorba, ale i životní peripetie. Narodil se v květnu roku 1900 a zemřel v dubnu 1958. Spojován je s poetismem, surrealismem a po válce hlavně s angažovaností v řadách komunistů. Ale zmiňuje se i jeho pověrčivost a zájem o astrologii. Čemu věřil, co dělal ze strachu, a proč jsou svědectví o něm tak rozporuplná? To vše asi vedlo spisovatelku Krystynu Wanatowiczovou k práci na knize, která dostala název Nezval. Básník a jeho syn. Více než sedmi set stránkové dílo se dnes dostává k prvním čtenářům a jsme rádi, že jsme mohli jeho autorku přivítat ve vltavském studiu.

Jako sněhová koule, na kterou se nalepují jak všechny exkrementy, tak všechny perly.

Básník Vítězslav Nezval s kocourem 17. června 1952

„Říkala jsem si, že pozitivních knih vyšlo za minulého režimu poměrně hodně. Byly to zejména literární studie, které velmi vynášely do nebes Nezvalovo dílo a byly samozřejmě pod ideologickým nánosem. Ale těch kritických pohledů na jeho roli po roce 1945, respektive 1948, bylo málo. Byla to v 90. letech jedna úžasná studie historika Milana Drápala. Kritických pohledů nebylo, takže jsem si říkala, že to zkusím nějak propojit. I pod vlivem Werichovy charakteristiky, ve které velmi přiléhavě pravil, že Nezval je sněhová koule, na kterou se nalepují jak všechny exkrementy, tak všechny perly,“ vysvětluje motivaci k sepsání knihy autorka

Jak probíhal sběr materiálů a svědectví o Vítězslavu Nezvalovi? Jaké byly jeho osudové ženy? Jaký vliv měla Nezvalova politická angažovanost vliv na jeho syna Roberta? A jak to bylo s dcerou, kterou Nezval zplodil na sklonku života? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Antonín Pfeifer , nav
Spustit audio

Související