Striktně limitovaná série Signal. Studio Barber & Osgerby představují novou kolekci svítidel pro Galerii Kreo

15. únor 2022

Edward Barber a Jay Osgerby patří mezi lídry současného světového designu. Ze své londýnské kanceláře ho inovují již přes 25 let. Za tu dobu se od nadějných nápadů a prvotních spoluprací dostali na vrchol světové scény jak v designu nábytku a svítidel, tak i průmyslových výrobků a elektroniky. Jen někdy se jejich práce objeví v galerijním kontextu, který jim umožňuje na chvíli zapomenout na přesné zadání klientů a oddat se výtvarným konceptům. 

Příležitost jim tentokrát dala prestižní galerie současného designu Kreo. Tu již od roku 1999 provozuje Didier Krzentowski a jeho žena Clemence v Paříži. Jejich výstavními sály prošly již desítky mladých talentů i velkých hvězd experimentálního užitého umění. Před několika lety se rozhodli založit také londýnskou pobočku své galerie, aby rozšířili své aktivity i do Britské metropole.

Limitovaná série svítidel Signal, Studio Barber & Osgerby

Až do 31. března mohou návštěvníci a především sběratelé, pro které jsou produkty galerie Kreo určené především, vidět v její Londýnské pobočce kolekci svítidel Signal. Už jejich název odkazuje k základní myšlence osvětlovadel. Barber & Osgerby v nich pracovali se dvěma oblíbenými materiály. Zatímco geometricky jednoduché konstrukce svítidel jsou vyrobené z precizně opracovaného hliníku, stínidla ve tvaru velkých kónusů, vyrobili špičkoví skláři na benátském ostrově Murano.

Volba těchto materiálů není náhodná. Vždyť se v kolekci Signal spojují dvě z předností londýnského studia: práce s technickými a průmyslovými technologiemi na jedné straně a obdiv k tradičním řemeslům a jejich integrace do současného designu na straně druhé. S hliníkem pracovali britští designéři například již v roce 2008, kdy navrhli důvtipný modulární systém stolů Iris pro značku Established & Sons. Práci s muránským sklem si pak pro změnu vyzkoušeli v projektu svítidel Lanterne Marine pro značku Venini, která vyrobila i stínidla pro jejich aktuální projekt.

Z expozice výstavy Barber & Osgerby: SIGNALS

Striktně limitovanou sérii Signal tvoří svítidla stojací, závěsná, nástěnná a stolní, kombinuje různé barvy obou materiálů a představuji esenci tvorby Edwarda Barbera a Jaye Osgerbyho, kteří v nich učebnicovým příkladem demonstrovali svůj cit pro technickou i výtvarnou stránku designu.  

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související